Subiect "PENSIE LIMITA VARSTA" Deschis de VIORICA LECA la data: 02/15/2012 7:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PENSIE LIMITA VARSTA
Scris de: VIORICA LECA la data: 02/15/2012 7:33am
Gen:f
Data nasterii:22.07.1965
Stagiul de cotizare:ang2.07.1982-lucrez in continuare
Alte date:gr1-10ani si 10luni,9ani in gr-2,1an somaj
Intrebare:Cand pot iesi la pensie pt limita de varsta,dar anticipata cu penalitati si cu ce procent? Daranticipata nediminuata?
Re: PENSIE LIMITA VARSTA
Scris de: la pensie la data: 02/16/2012 3:43am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupele de munca, in 22 mai 2028 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni si stagiul complet de cotizare de 34 ani si 3 luni
Grupele I si II au fost pana in 1 aprilie 2001.
Dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele conditii speciale sau conditii deosebite iar stagiile in gr II au fost echivalate cu conditii deosebite, prevazute in legea pensiilor 263/2010. Grupa cu care au fost echivalat stagiul dv de gr I o puteti afla la unitatea la care ati lucrat acest stagiu.
Pentru stagiile in grupele I si II beneficiati de un spor de vechime de 7 ani si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu perioada de somaj si realizati un stagiu total de cotizare de 37 ani si 10 luna.
In functie de cum a fost echivalat stagiul dv de gr I exista doua variante de pensionare:
Daca stagiul in gr I de munca a fost echivalat cu conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni si va puteati pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 56 ani si 4 luni adica din 22 noiembrie 2021
Daca locurile dv de munca de gr I si II au fost echivalate cu conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani si 10 luni adica in 22 mai 2024.
In varianta 2 aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, dupa varsta de 57 ani si 10 luni adica in 22 mai 2023 daca pana atunci va completati stagiul de cotizare pana la 42 ani si 3 luni (inclusiv sporul de vechime pentru stagiile in grupele de munca),
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1