Subiect "cand ma pot pensiona" Deschis de suciu silvia la data: 02/22/2012 2:00pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cand ma pot pensiona
Scris de: suciu silvia la data: 02/22/2012 2:00pm
Gen:
Data nasterii:24.10.1959
Stagiul de cotizare:28 de ani si 5 luni
Alte date:am lucrat in grupa intaia 12 ani si in grupa a doua 16 si cinci luni
Intrebare:cand ma pot pensiona pe site nu mi-e clar se ia sau nu in calcul grupa 1 in acest moment
Re: cand ma pot pensiona
Scris de: la pensie la data: 02/23/2012 9:54am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupele de munca, in 24 mai 2021 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 7 luni
Situatia stagiului in grupele de munca este confuza si aceasta nu se clarifica pe site.
Grupele I si II au fost pana in 1 aprilie 2001 dupa care se numesc conditii speciale si conditii deosebite.
Dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele conditii speciale sau conditii deosebite iar stagiile in gr II au fost echivalate cu conditii deosebite. Grupa cu care au fost echivalat stagiul dv de gr I o puteti afla la unitatea la care ati lucrat acest stagiu.
Pentru stagiile in grupele I si II beneficiati de un spor de vechime de 10 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani si 5 luni.
In functie de cum a fost echivalat stagiul dv de gr I exista doua variante de pensionare:
Daca stagiul in gr I de munca a fost echivalat cu conditii speciale pentru un stagiu de 12 ani in coditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani iar pentru un stagiu de 16 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni.
Cumuland cele doua reduceri realizati o reducere totala de 9 ani si 6 luni conform careia va puteti pensiona in prezent cu pensie pentru limita de varsta.
Daca locurile dv de munca de gr I si II au fost echivalate cu conditii deosebite, pentru un stagiu de 28 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 55 ani si 1 luna adica in 24 noiembrie 2014.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1