Subiect "pensii" Deschis de kiss gheorghe la data: 03/07/2012 9:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensii
Scris de: kiss gheorghe la data: 03/07/2012 9:17am
Gen:m
Data nasterii:1 august 1978
Stagiul de cotizare:12 ani
Alte date:
Intrebare:in anii
2011 si 2012 am lucrat.voi lucra cate 6 luni in strainatate cu contract de munca perioada intre care nu am gasit loc de munca acasa Asi dori sa stiu daca perioada cat am lucrat in strainatate se considera vechime in vederea calcularii pensiei iar peridoada in care nu am lucrat daca se poate recupera prin achitarea cotizatiei,Cum sa procedez ? Va multumesc.
Re: pensii
Scris de: la pensie la data: 03/08/2012 7:00am
Stagiile de cotizare realizate in strainatate sunt luate la pensie (pentru limita de varsta sau de invaliditate) numai ca vechime, nu si la calculul punctajului pensiei, daca tara in care ati realizat stagiu are incheiat cu Romania accord bilateral in domeniul asigurarilor sociale. Romania are incheiate astfel de acorduri cu toate tarile din UE.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare (in cazul dv 65 ani) trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare (in cazul dv 15 ani).
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa aveti un stagiu de cotizare minim (numit stagiu de cotizare necesar) care depinde de varsta. La varsta dv (pana la 37 ani) stagiul necesar este de 11 ani.
Pentru a realiza stagiu de cotizare pe perioada nelucrata trebuie sa incheiati cu Casa teritoriala de pensii un contract de asigurare sociala si sa platiti o contributie lunara minima (in anul 2012 aceasta este de 232 lei).
Pentru perioada in care nu ati lucrat nu se mai poate incheia un astfel de contract.
Scris de: kiss gheorghe la data: 03/09/2012 3:38am
Gen:
Data nasterii:11978
Stagiul de cotizare:12
Alte date:
Intrebare:daca am inteles bine se poate considera ca vechime perioada lucrata in starinatate aceasta tara este Belgia .face parte din UE iar dupa suma castigata am platit toate contributiile la stat,Nici in acest caz nu se ia in considerare la pensie salarul castigat acolo ? va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/10/2012 7:40am
Daca doriti o analiza a situatiei dv trebuie sa fiti cat se poate de clar. Dv ati fost confuz si la mesajul anterior si acum.
Cum ati platit “contributiile la stat” pentru perioada lucrata in Belgia, adica la care stat.
Persoanele care au stagii de cotizare in Romania si o tara din UE (contributia platita acolo) primesc o componenta a pensiei pentru stagiu cotizat in Romania si alta componenta pentru perioada cotizata acea tara din UE utilizandu-se stagiile din o tara in cealalta numai ca vechime pentru deschiderea dreptului la pensii. Cele doua componente se calculeaza conform legislatiei din tara respectiva
Daca doriti sa aprofundati analiza va recomandam deasemeni vizitarea site-ului casei nationale de pensii pe care il gasiti la adresa :
http://www.cnpas.org/
Tot pe acel site puteti citi si alte informatii facand click pe paginile :
- Pensionari cu domiciliul in strainatate.
- Acorduri bilaterale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1