Subiect "pensie anticipata" Deschis de barbu ioan la data: 03/09/2012 11:23am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: barbu ioan la data: 03/09/2012 11:23am
Gen:masculin
Data nasterii:07.01.1952
Stagiul de cotizare:36 de ani, 6 luni + un an si 4 luni armata + un an si 8 luni somaj
ani lucrati fara grupa: 23
ani lucrati in grupa:
- gr. I 100% 3 ani, 3 luni, 23 de zile, intre 1974-1977
- gr. I 50% 6 luni, in 1978
- ambele perioade lucrate la o firma cuprinsa in anexa 3 din prezenta lege
- gr I 75% 4 ani, 3 luni, intre 1980-1987
- gr a II a 70%, 7 ani, 21 de zile, intre 1972-1988
- ambele perioade lucrate la alta firma necuprinsa in anexa 3
Alte date:beneficiez de cei 2 ani de reducere a varstei de pensionare fara penalizare deoarece am locuit mai mult de 30 de ani in zona Copsa Mica
Intrebare:la ce varsta ma pot pensiona anticipat? sau anticipat partial?
Multumesc.
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 03/11/2012 11:30am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in 07 ianuarie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani
Grupele I si II au fost pana in 1 aprilie 2001.
Dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele conditii speciale sau conditii deosebite iar stagiile in gr II au fost echivalate cu conditii deosebite, prevazute in legea unitara a pensiilor 263/2010. Grupa cu care au fost echivalate stagiile dv de gr I o puteti afla la unitatile la care ati lucrat aceste stagii sau analizand anexele 2 si 3 de la legea pensiilor 263/2010. Nu este suficient sa gasiti intrepriderea in anexa 3 ci trebuie ca locul dv de munca sa se gaseasca in in anexa 2 si pozitia in care il gasiti sa fie trecuta in ultima coloana din pozitia unde ati gasit intreprinderea in anexa 3
Pentru stagiile in grupele I si II beneficiati de un spor de vechime de 5 ani si 9 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile assimilate pentru somaj si stagiul militar si realizati un stagiu total de cotizare de 45 ani si 3 luni.
In functie de cum a fost echivalat stagiul dv de gr I exista doua variante de pensionare:
Daca stagiile in gr I de munca au fost echivalate cu conditii speciale (fie si numai stagiul de 3 ani lucrat 100%) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si va puteati pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica din 07 ianuarie 2014
Daca locurile dv de munca de gr I si II au fost echivalate cu conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani adica in 07 ianuarie 2015.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata de la varsta de 60 ani adica din 07 ianuarie 2012 dar nu din cauza ca ati locuit in Copsa mica 30 ani ci fiindca aveti stagiul de cotizare total peste 43 ani (inclus somajul si sporul de vechime pentru stagiile in grupele de munca dar fara stagiul asimilat pentru stagiul militar).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1