Subiect "data iesirii la pensie si acte la dosar" Deschis de Z Ioan la data: 03/21/2012 4:31am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
data iesirii la pensie si acte la dosar
Scris de: Z Ioan la data: 03/21/2012 4:31am
Gen: M
Data nasterii: 25 octombrie 1958
Stagiul de cotizare: peste 35 ani
Alte date:Buna ziua,

Ma numesc Z Ioan, nascut la 25 octombrie 1958,
cu domiciliul in Romania, am lucrat 6 ani, 5 luni, 18 zile,
in grupa 2-a, perioada 11.01.1976 - 12.09.1984, cu mici intreruperi;in aceasta perioada este inclusa armata 1 an si 6 luni, respectiv 28.06.1978 - 14XII.1979,
am lucrat in turnatorie, in grupa 1-a ( fosta grupa zero )
18 ani, 9 luni si 19 zile, in perioada 12.XI.1984 - 01.09.2003
si 8 ani si 6 luni am lucrati in Italia.

Sau altfel spus, pe scurt:
- am in grupa 2-a 6 ani, 5 luni, 18 zile;
- am in grupa 1-a 18 ani, 9 luni, 19 zile:
- armata 1 an si 6 luni;
- am lucrati in Italia 8 ani si 6 luni
Mentionez ca la data 01.09.2003 am incetat activitatea la ordonanta, cu virarea salariilor compensatorii lunar - perioada in care ni s-a spus ca, aceasta perioada constituie vechime in munca 6 luni, 1 an nu mai stiu.
Va rog, daca se poate si m-am adresat bine D-stra,
sa-mi spuneti la ce data pot iesi la pensie, ce acte i-mi sunt necesare la dosar si ce demersuri trebuie sa fac pentru dosarul de pensie, tinand cont ca am lucrati 8 ani si 6 luni in Italia.
Raspunsul doresc sa-l primesc pe adresa de e-mail lelioaraenciu@yahoo.com
Va multumesc!

Cu recunostinta,
Z Ioan

Intrebare:
Re: data iesirii la pensie si acte la dosar
Scris de: la pensie la data: 03/22/2012 4:41am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in gr de munca, in 25 octombrie 2023 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Grupele I si II au fost prevazute in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” iar cele in grupa II cu “conditii deosebite”. Informatia privind echivalarea stagiului dv de gr I o obtineti de la angajatorul la care ati lucrat stagiul in grupa I de munca sau analizand anexele 2 si 3 de la legea pensiilor 263/2010.
Pentru stagiile in gr I si II beneficiati de un spor de vechime de 10 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiile asimilate pentru stagiul militar si perioada de salarii compensatorii.
Nu va putem preciza cat este luat in calculul stagiului de cotizare perioada cat ati primit salarii compensatorii deoarece aceasta depinde de procentul platit de CAS care poate fi platit in mod diferit (total sau numai pentru angajat).
In functie de prevederile legii unitare a pensiilor 263/2010 aveti 2 variante de pensionare cu pensie pentru limita de varsta.
Daca stagiul de gr I de munca a fost echivalat cu conditii speciale pentru un stagiu de 18 ani in conditii speciale si 6 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 10 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 55 ani adica in 25 octombrie 2013
Daca stagiul in gr I a fost echivalat cu conditii deosebite pentru un stagiu in acesta grupa de 24 ani aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in 25 aprilie 2018
Actele pe care trebuie sa le contina dosarul de pensie pentru o situatie simpla a stagiului de cotizare sunt :
- Cerere tipizata pe care o gasiti la Casa de pensii.
- Act de identitate (original si copie).
- Carnetul de munca (original si copie).
- Livretul militar (original si copie).
- Adeverinta eliberata de angajator cu sporuri cu caracter permanent pe perioada pana la introducerea lor in salariu inscris in carnetul de munca.
- Alte acte care sa dovedeasca anumite avantaje care se au in vedere la calculul pensiei si care nu sunt continute in actele de mai sus. Pentru acestea este bine sa consultati lista afisata la Casa de pensii sau sa intrebati la ghiseul casei de pensii unde spuneti in amanunt activitatea desfasurata de dv.
Deoarece cu sporul de vechime pentru stagiile in grupele I si II de munca si stagiul militar realizati stagiul complet de cotizare de 35 ani in Romania nu este necesar pentru pensia din Romania sa faceti dovada stagiului de cotizare din Italia.
Pentru stagiul de cotizare din Italia vi se calculeaza o pensie separata conform prevederilor legale din Italia. Pentru aceasta puteti intocmi un dosar separat care se poate depune in Romania insa pentru informatii privind aceasta procedura trebuie sa va adresati direct Casei de Pensii.
Re: data iesirii la pensie si acte la dosar
Scris de: Z Ioan la data: 03/22/2012 5:33am
Va multumesc din suflet! Sunteti de mare ajutor si sunt impresionat de profesionalismul Dumneavoastra si de promtitudinea cu care mi-ati raspuns.I-mi da speranta ca suntem pe drumul cel bun si ca inca mai exista oameni minunati in tara asta.Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Va multumesc!

Cu mult respect pentru ceea ce faceti,
Z Ioan
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1