Subiect "Cand si cum ies la pensie" Deschis de Adina Dumitrache la data: 03/22/2012 10:57am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cand si cum ies la pensie
Scris de: Adina Dumitrache la data: 03/22/2012 10:57am
Gen:F
Data nasterii: 1 mai 1960
Stagiul de cotizare:26 ani si 5 luni
Alte date:
- facultate curs de zi 5 ani
- grupa a II-a de munca: 10 ani, 11 luni si 13 zile
- conditii speciale : 4 ani si 8 luni, ca functionar public cu statut special din administratia penitenciara.
Intrebare:Din legea unitara a pensiilor am inteles ca data de pensionare este teoretic la 1 oct 2016.In cazul meu voi avea stagiul complet de cotizare, dar nu si pe cel in specialitate ( pina atunci voi lucra tot in administratia penitenciara).As dori sa ma lamuriti in ce conditii si cand pot iesi la pensie pentru limita de varsta. Carei Case de pensii ma voi adresa?
Multumiri anticipate.
Re: Cand si cum ies la pensie
Scris de: la pensie la data: 03/23/2012 10:14am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta,ca functionar public, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 01 octombrie 2016 la varsta standard de pensionare de 56 ani si 5 luni, stagiul complet de cotizare de 22 ani si 11 luni si stagiul minim in specialitate de 16 ani si 5 luni.
Pentru stagiul de 4 ani lucrati in conditii speciale si 10 ani in grupa II beneficiati de un spor de vechime de 4 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru cursuri universitare din care numai 2 ani se adauga la stagiul minim in specialitate si realizati un stagiu total de cotizare de 35 ani si 11 luni din care 6 ani si 8 luni in specialitate. La acest calcul am considerat ca ati lucrat cu statut de functionar public numai stagiul de 4 ani si 8 luni
Neindeplinind stagiul minim in specialitate nu puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta ca functinar public decat daca va completati acest stagiu care este practic irealizabil
In acest caz veti putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare calculata fara statut de functionar public adica :
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 01 februarie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 9 luni si stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni.
Pentru stagiul de 4 ani lucrati in conditii speciale si 10 ani in grupa II beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 9 luni adica in in 01 februarie 2018.
Evident daca veti continua sa lucrati in conditii speciale reducerea varstei de pensionare va creste cu inca maxim 2 ani.
In privinta casei de pensii la care trebuie sa va adresati aceasta depinde de statutul dv in momentul pensionarii daca veti avea statut de functionar public va adresati casei de pensii sectoriale in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor iar daca nu veti avea statut de functionar public va veti adresa Casei de pensii judetene in subordinea Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1