Subiect "dosar pensie anticipat partiala" Deschis de Cercel Nicoleta la data: 03/26/2012 5:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
dosar pensie anticipat partiala
Scris de: Cercel Nicoleta la data: 03/26/2012 5:00am
Gen:F
Data nasterii:5 decembrie 1955
Stagiul de cotizare: peste 33 ani
Alte date:
Intrebare: Cu cat timp inainte trebuie anuntat angajatorul ca solicit pensie anticipat partiala?? In prezent lucrez, am dreptul la pensie anticipat partiala incepind cu martie 2011 si doresc sa lucrez pina in 30 mai 2012 iar incepind cu 1 iunie 2012 sa ies la pensie - anticipat partiala. Care sunt pasii si succesiunea lor pentru a realiza acest lucru??
Re: dosar pensie anticipat partiala
Scris de: la pensie la data: 03/27/2012 6:24am
Din punct de vedere al raporturilor de munca cu angajatorul nu exista o procedura standard ci ea este adaptata nevoilor si intelegerilor care exista intre angajat si angajator.
Totusi se disting doua proceduri tipice in cazul pensiei anticipate partiale.
1. Daca exista o intelegere buna intre angajat si angajator atunci se procedeaza astfel:
- Se anunta angajatorul cu cateva luni inainte de incetarea activitatii si se incepe intocmirea dosarului de pensionare de catre angajat cu ajutorul angajatorului.
- Se depune dosarul de pensie la Casa de pensii de care apartine domiciliul angajatului fara a se intrerupe activitatea.
- Casa de pensii in timp de 45 de zile analizeaza dosarul de pensie si il accepta sau nu si daca il accepta emite decizia de pensionare pe care o trimite la domiciliul angajatului.
- La primirea deciziei de pensie angajatul anunta angajatorul si isi face formele de incetare a activitatii.
- Angajatul depune dovada incetarii activitatii la Casa de pensii si din acea data intra in plata pensia anticipata partiala.
2. Daca angajatorul nu este de acord cu continuarea activitatii dupa depunerea dosarului de pensionare la casa de pensii atunci se procedeaza astfel:
-Se anunta angajatorul de intentia de intocmire a dosarului de pensie cu o perioada ce depinde de raporturile de munca si necesitatea inlocuirii angajatului.
-Se intocmeste dosarul de pensionare si la terminarea acestei actiuni se fac formele de incetarea activitatii.
- Se depune dovada incetarii activitatii concomitant cu depunerea dosarului
- Prin decizia care va apare peste cateva luni se va prevedea plata pensiei cu data depunerii dosarului. Dar intrarea in plata a pensiei se va face in luna urmatoare celei in care s-a emis decizia cu plata restantelor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1