Subiect "Calcul pensie - absurditate...?! - !!" Deschis de Dumitrita Popovici la data: 03/29/2012 8:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie - absurditate...?! - !!
Scris de: Dumitrita Popovici la data: 03/29/2012 8:25am
Gen:Feminin
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Oare cum se explica faptul ca la determinarea punctajului anual, chiar daca nu sunt acoperite toate lunile unui an, in raportul necesar se ia in calcul 12 luni rezultand astfel, atat o diminuare a punctajului final, cat si o perioada de timp mai mare decat stagiul total de cotizare.
De exemplu: Ce vina are cel afectat astfel, din moment ce se angajeaza, sau finalizeaza angajarea, la jumatatea anului, si in loc de 6 luni se folosesc 12 luni in raportul respectiv.
Este chiar asa stabilit prin lege, pe fata, un furt categoric. Cine si cum poate sa corecteze asta?

Pentru pensiile mici, orice farama din punctajul final conteaza
Re: Calcul pensie - absurditate...?! - !!
Scris de: la pensie la data: 03/30/2012 4:04pm
Credem ca ar trebui sa aveti mai mare grija in manuirea cuvintelor si in ai judeca pe ceilalti.
Dupa parerea noastra aceasta prevedere nu este absurda si facem aceasta afirmatie fara a avea teama ca vom fi acuzati ca nu judecam in favoarea pensionarilor.
Explicatia pe care o dam noi este urmatoarea.
- In art 2 din legea pensiilor 263/2010 unde sunt enumerate principiile de baza dupa care functioneaza legea pensiilor la litera c) este dat principiul contributivitatii conform caruia :”fondurile de asigurari socilae se constituie pe baza contributiei datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite”.
Deci conform acestui principiu un salariat care lucreaza numai o jumatate de an cu salariu fix si plateste CAS pe o jumatate de an va obtine un punctaj anual pe jumatate in comparative cu alt salariat care a lucrat cu acelasi salariu anul intreg si a platit CAS pe tot anul.
Mai credeti ca aceasta prevedere este absurda ?
Scris de: Dumitrita Popovici la data: 03/31/2012 4:46am
Apreciez mult rabdarea si intelegerea. De la o varsta, pricepem mai greu.:D Va multumesc.

la pensie :
Credem ca ar trebui sa aveti mai mare grija in manuirea cuvintelor si in ai judeca pe ceilalti.
Dupa parerea noastra aceasta prevedere nu este absurda si facem aceasta afirmatie fara a avea teama ca vom fi acuzati ca nu judecam in favoarea pensionarilor.
- In art 2 din legea pensiilor 263/2010 unde sunt enumerate principiile de baza dupa care functioneaza legea pensiilor la litera c) este dat principiul contributivitatii conform caruia :”fondurile de asigurari socilae se constituie pe baza contributiei datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite”.
Deci conform acestui principiu un salariat care lucreaza numai o jumatate de an cu salariu fix si plateste CAS pe o jumatate de an va obtine un punctaj anual pe jumatate in comparative cu alt salariat care a lucrat cu acelasi salariu anul intreg si a platit CAS pe tot anul.
Scris de: Gica la data: 04/03/2012 5:00am
la pensie :
Doamna vroia sa zica: daca am contribuit 6 luni, cat am lucrat, de ce punctajul anual se face impartind la 12 luni, reiesind un punctaj mai mic? Exemplu, termini scoala in iunie, te angajeji la 1 iulie, cum calculez punctul daca am un salariu de 2100 lei(RON)lunar? Asta nu este corect, nu conteaza cum te exprimi ci ceea ce vrei sa zici, sa fie inteles corect.
Scris de: la pensie la data: 04/03/2012 9:05am
Pentru Gica
Noi am inteles bine ce a vrut sa zica doamna pentruca nu este prima data cand primim aceasta intrebare si am constatat ca si doamna a inteles explicatia data de noi si a inteles si faptul ca reprosul care a folosit acelasi limbaj nu a fost o rautate din partea noastra ci un sfat.
In schimb constatam ca dv nu ati inteles explicatia si suntem nevoiti sa va explicam altfel.
Modul de calcul al punctajului anual prin impartirea sumei punctajelor lunare la 12 are rolul de a acorda un punctaj anual proportional cu numarul de luni lucrate pe an.
Astfel daca avem trei cazuri unul a lucrat 12 luni, altul 6 luni si altul 3 luni .
Toti au lucrat cu salariul mediu pe economie si deci obtin punctaje lunare egale cu 1 punct.
- In cazul celui care a lucrat tot anul punctajul anual va fi 12/12 = 1 punct
- In cazul celui care a lucrat 6 luni punctajul anual va fi 6/12 = 0,50 puncte.
- In cazul celui care a lucrat 3 luni punctajul anual va fi 3/12 = 0,25 puncte
Adica toti vor primi un punctaj anual proportional cu timpul lucrat in acel an.
Daca am face calculul cum doriti dv toti ar obtine un punctaj anual egal cu 1 punct. Si in acest caz va intrebam este corect ?
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1