Subiect "Calcul punctaj pensie invaliditate" Deschis de Didina Radu la data: 03/31/2012 4:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul punctaj pensie invaliditate
Scris de: Didina Radu la data: 03/31/2012 4:52am
Gen:Feminin
Data nasterii:01.10.1952
Stagiul de cotizare: 36 ani, 11 luni
Alte date:
Intrebare:

Am 25 a, 6 l lucrati, 11 a, 5 l pensie invaliditate din 1 aug. 2000. Stagiu complet necesar de cotizare = 28 a 6 l.
La 01 apr. 2011, cuantumul stabilit pens. de inv. prin L. 3/1977 este cel ce determina, in mod incorect, punctajul de 0,54.Se dovedeste, astfel ca nu se tine cont de punct. rezultat din anii lucrati = 0,83. Luandu-se in calcul sumele platite astfel, si prin recalcularea din noiemb. 2005 punct. rezultat este evident sub cel ce mi s-ar fi cuvenit. Nerespectarea dreptului corespunz. pe toata perioada pens. de inv. atrage automat diminuarea pensiei limita varsta.
1. Cum se pot corecta aceste nereguli?
2. Pot avea dreptul legal de a pretinde recalcularea intregii perioade a pens. de inv. luandu-se astfel in calcul sumele ce mi s-ar fi cuvenit in mod corect?
3. Ce ma sfatuiti sa fac pana la deschiderea unui eventual proces?
4. Pot pretinde plata diferentelor astfel rezultate conform L 263/2010?
Re: Calcul punctaj pensie invaliditate
Scris de: la pensie la data: 03/31/2012 10:08am
Datele sunt prezentate confuz.
Nu puteti afirma ca s-au facut nereguli la calculul pensiei limita de varsta numai pentru faptul ca la calcularea pensiei pentru limita de varsta a rezultat un punctaj mai mic decat la pensia de invaliditate recalculata in anul 2005.
Diferenta si noua ni se pare prea mare dar nu putem afirma ca este incorect calculul fara a face o verificare
O anumita diferenta in minus este posibila avand in vedere modul de calcul al pensiei de invaliditate.
Prin decizia de recalculare a pensiei din anul 2005 vi s-a acordat un stagiu potential de cca 3 ani pentru care vi s-a acordat un punctaj suplimentar in functie de garadul de invaliditate pe care nu l-ati precizat. Deci punctajul din decizia din 2005 nu este numai pentru perioada lucrata anterior ci si pentru stagiul potential si pentru perioada cat ati primit pensie de invaliditate anterior lui noiembrie 2005.
La calculul pensiei pentru limita de varsta a fost pastrat punctajul pentru stagiul lucrat si perioada de pensie de invaliditate anterior lui noiembrie 2005, s-a eliminate punctajul pentru stagiul potential si s-a adaugat un punctaj pentru perioada de pensie de invaliditate din noiembrie 2005 pana in aprilie 2011 lundu-se in calcul in loc de salariu pensia de invaliditate primita.
Deci teoretic pensia pentru limita de varsta poate fi mai mica decat pensia de invaliditate si din aceasta cauza in lege se prevede ca in acest caz sa primiti pensia mai avantajoasa.
Deci noi va sfatuim inainte de a pretinde recalcularea sa va faceti dv calculele si sa fiti sigura ca sau facut nereguli.
Noi am putea sa va ajutam la aceasta verificare daca ati da datele necesare adica :
- Punctajul pensiei din decizia din noiembrie 2005
- Stagiul potential primit prin decizia din noiembrie 2005
- Gradul de invaliditate
- Cand a fost acordata pensia pentru limita de varsta. Daca a fost acordata in 01 aprilie 2011 din ce cauza a fost redusa varsta de pensionare deoarece fara reducerea varstei de pensionare aveati dreptul la pensie pentru limita de varsta in ianuarie 2012.
Scris de: Didina Radu la data: 03/31/2012 4:58pm
Mii de scuze si iertare. Apreciez implicarea chiar si in aceste conditii. Am vrut sa spun "La 1 aprilie 2001..." nu 2011. Abia acum inteleg prin precizarile dvs notificarea din Decizie pensie limita varsta 1.01.2012 "Modificare.Recalculare cf.art.82Lg263/2010" pentru ca chiar nu stiam din ce as putea alege. Acum totul mi se pare si mai grav. Nimic nu-mi respecta - decizie, plati - dreptul de stagiu potential. "Modificare" lor este ca la punctaul aflat deja in plata stabilit, zic eu, in conditii necorespunzatoare in 2005 de 0,84905, adauga punctele rezultate din ultimii ani ai pensi. de inv. de grad 2 rezultant 0,91912.
Raman nemultumita deoarece: stabilirea pensiei prin decizia din 1.09.2000 conf. L3/1977 dupa publicarea L19/2000 este o actiune corecta? Daca cuantumului stabilit astfel i s-a determinat punctajul potrivit sumei aflate deja in plata abia din 08.2000 este corect?
Suma are o deducere eronata potrivit unei baze de calcul stabilite dupa metode si cifre ce nu au nicio logica. Detin elemente justificative in acest sens. As vrea sa obtin drepturile ce mi se cuvin, in mod real. Cum sa procedez?

Date cerute:
Punctaj pensie 2005: 0,84
Nu am stagiu potential stabilit/platit
Grad de invaliditate 2
1.01.2012 data de incepere pensiei limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 04/02/2012 4:10am
Desi nici acum nu ati lamurit complet lucrurie totusi acum ni se pare mai clara situatia dv si mai putin indreptatita contestarea modului de calcul a pensiei.
Nu cunoastem ce elemente justificative aveti dar revenim cu sfatul ca o contestatie are sanse sa fie admisa numai daca este documentata si justificata temeinic.
Din precizarile facute va putem preciza ca :
-La recalcularea din anul 2005 nu aveati dreptul la stagiu potential deoarece acesta se acorda celor care la data recalcularii aveau suma intre stagiul de cotizare plus perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate mai mica decat stagiul complet de cotizare .
La dv insa 25 ani si 6 luni lucrati plus cca 5 ani cat ati primit pensie de invaliditate pana la recalcularea din 2005 insumeaza mai mult de 28 ani si 6 luni cat aveti stagiul complet de cotizare
- La calculul pensiei pentru limita de varsta prin introducerea in calcul a perioadei cat ati beneficiat de pensie de invaliditate dupa recalcularea din 2005 pana in decembrie 2011 nu beneficiati de un punctaj mai mare. Am calculat si noi dupa datele furnizate de dv si a rezultat un punctaj cu putin mai mic si credem ca eroarea vine de la faptul ca prin decizia de recalculare din anul 2005 pensia recalculata a fost acordata mai inainte de luna noiembrie.
Totusi daca dv credeti in continuare ca pensia a fost calculata incorect puteti proceda astfel:
- Desi perioada de contestatie a expirat depuneti la Casa de pensii o contestaie, argumentata, adresata Comisiei Centrale de Contestatii.
- Dupa primirea rspunsului de la comisia centrala de contestatii, daca acesta nu este convingator, deschideti o actiune in justitie la Tribunalul Judetean sau de Sector.
Scris de: Didina Radu la data: 04/02/2012 10:47am
O contestatie am depus deja, insa nu stapanesc bine toate argumentele necesare.
La aplicarea L19/2000 pe 1 aprilie 2001 aveam dreptul la un stagiu potential de 2 ani si 5 luni. Nu-l pot pretinde?
Daca la 1 sept. 2000, L3/1977 era abrogata prin aparitia L 19 din 2000, este corecta stabilirea pens. de inv. conf. vechii legi?
Daca sumei stabilita, inexplicabil de mica, aflata in plata la 1 aprilie 2001, i se calculeaza un punctaj de 0,52 mai mic cu 0,30 fata de cel rezultat in perioada lucrata, pot pretinde recalcularea pensiei pana in 2005, potrivit punctajului de 0,82 - cat mi s-ar fi cuvenit, luandu-se astfel, cifrele rezultate in recalcularile urmatoare?
Scris de: Didina Radu la data: 04/02/2012 10:57am
La recalcularea din noiembrie 2005, se poate observa din cupoanele de pensie diferenta, astfel:
- noiembrie 2005 = 163, punctaj 0,54
- decembrie 2005 = 251, punctaj 0,84
Scris de: la pensie la data: 04/03/2012 2:39am
Asa cum am precizat in raspunsul anterior pentru admiterea unei contestatii hotaratoare sunt argumentele si din pacate argumentele aduse de dv in completare nu sunt sustenabile deoarece :
- Nu puteti pretinde stagiu potential deoarece dv aveti decizii de calcul a pensiei in anul 2000 cand pensia a fost calculate conform legii pensiilor 3/1977 conform careia la calculul pensiei nu se acorda stagiu potential si in anul 2005 cand nu mai aveati dreptul la stagiu potential din motivele aratate de noi. Intrarea in vigoare a legii 19/2000 nu poate fi motiv de cerere a recalcularii pensiei in 01 aprilie 2001.
- Legea 3/1977 nu era abrogata la 01 septembrie 2000 ci ea a fost abrogata la data intrarii in vigoare a legii 19/2000 adica in 01 aprilie 2001. Data intrarii in vigoare a legii 19/2000 este stabilita prin art 196 di aceasta lege la un an dupa publicarea ei in monitorul oficial care a fost 01 aprilie 2000.
- Nu puteti pretinde calcularea unei sume restante inainte de noiembrie 2005 conform punctajului primit in noiembrie 2005 deoarece intrarea in plata a pensiilor recalculate in 2005 au fost stabilite prin hotarare de govern si pentru cei care au avut decizii de pensionare in perioada ianuarie 1997 – martie 2001 conform legii pensiilor 3/1977 intrarea in plata a pensiei recalculate a fost stabilita la 01 noiembrie 2005.
Scris de: Didina Radu la data: 04/03/2012 6:12am
Va multumesc foarte mult!
Scris de: Didina Radu la data: 04/04/2012 7:16am
Va respect si va admir pentru promptitudine si intelegere. Prin ingaduinta dumneavoastra, fac niste precizari ce m-ar ajuta sa gasesc raspunsul cautat.
Prin recalcularea din noiembrie 2005, numai perioadei lucrate din 1 ian. 1973 - 18 dec. 1998 (1999 - an fara ocupatie) i se cuvin 0,81944, fata de 0,55, 0,52, 0,56 si 0,54 aflati rand pe rand in sumele primite pana pe 30.11.2005, conform pensiei de invaliditate incepand cu 08.2000 - 11.2005. Oare cum poate fi explicata aceasta diferenta intre ce am primit si ce mi s-ar fi cuvenit? Acestei perioade pretind eu a i se face un nou calcul aducandu-se in determinarea punctajului din 2005, si automat prin cifre rezultate diferit si de dupa aceasta data, sumele ce mi s-ar fi cuvenit in mod real. Eu nu pot decide ce metoda de calcul e necesar a se aplica in aceasta situatie, dar este vizibil ca pot rezulta diferente ce pot mari atat punctajul din 2005 cat si pe cel al pensiei finale.
Scris de: la pensie la data: 04/05/2012 3:38am
Si noi va intelegem logica care este corecta dar din pacate nu corespunde cu a celor care au facut facut prevederile legale in perioada aprilie 2001 noiembrie 2005 si incercam sa va explicam ca recalcularea pensiei nu o puteti cere deoarece nu corespunde cu prevederile legale din acea perioada care dupa parerea dv (si a noastra ) au fost gresite dar din pacate au avut putere de lege. Si “legea e lege nu-i tocmeala”
Ceea ce putem sa facem noi este sa va explicam ce prevedeau aceste prevederi legale :
- Dv vi s-a calculat pensia de invaliditate in august 2000 conform legii pensiilor 3/1977 luandu-se ca baza castigurile pe o perioada de 5 ani (din ultimii 10 ani lucrati) si vi s-a stabilit o pensie.
- In aprilie 2001 cand a intrat in vigoare legea pensiilor 19/2000 nu s-a facut recalcularea pensiilor in plata la acea data deoarece era practic imposibil sa se faca aceasta recalculare in timp util pentru cateva milioane de pensionari (din cauza unor balbaieli in aprobarea legii) si s-a dat o reglementare legala a modului de calcul a punctajelor pensionarilor iesiti la pensie conform legii 3/1977 asfel :
Se imparte valoarea pensiei in plata in martie 2001, care a ramas aceiasi si in aprilie 2001, la 1597232 lei cat a fost valoarea punctului de pensie in aprilie 2001 si a rezultat un punctaj care a fost trecut pe fluturas.
In lunile urmatoare cand a crescut valoarea punctului de pensie (exemplu in iunie 2001 la 1693066 lei) in loc sa inmulteasca punctajul de pe fluturas cu noua valoarea a pensiei asa cum a facut la cei iesiti la pensie dupa martie 2001, la cei care au iesit la pensie conform legii 3/1977 li s-a pastrat aceiasi pensie si iar s-a facut calculul cu noua valoare a punctului de pensie si a rezultat un punctaj mai mic trecut de asemenea pe fluturas. Cand pensionarii au vazut ca punctajele lor in loc sa ramana constatnte scad au inceput sa protesteze si rezultatul a fost simplu, nu au mai fost trecut pe fluturas punctajul din ce in ce mai mic. Si aceasta procedura a durat pana la recalcularea din 2005.
Ceiace vream noi sa va spunem este ca aceasta procedura nu vi s-a aplicat numai dv ci tuturor pensionarilor iesiti la pensie pana in martie 2001 si ca nu puteti contesta aceasta procedura fiindca este acoperita din punct de vedere al reglementarilor legale.
- In decembrie 2005 a fost recalculata pensia conform legii pensiilor 19/2000 luandu-se in calcul toata perioada de cotizare si in cazul dv introducandu-se in calcul si perioada de pensie de invaliditate intre august 2000 noiembrie 2005.
- La calculul pensiei pentru limita de varsta pe langa punctajul calculat la recalcularea din decembrie 2005 s-a mai adaugat si perioada de pensie de invaliditate dupa noiembrie 2005.
Scris de: Didina Radu la data: 04/06/2012 4:25am
Eu nu inteleg modul de stabilire a bazei de calcul la 1 septembrie 2000 de 4410,49! Prin calcularea in mod real a mediei veniturilor pe care le-am primit in cei 5 ani ce au determinat acea baza de calcul, rezulta 8500. Cum si de ce aceasta diferenta? Stiu ca veti spune ca hotarari si ordonante au dus la acea baza. Mi se pare de-a dreptul un abuz de a mi se lua ceva ce mi s-ar fi cuvenit. Folosind ACUM punctajul mediu anual luat din bonul de calcul al C.T.P., numai pe cei 5 ani, rezulta 0,90. Astfel la 1 aprilie 2001 ar fi trebuit gasit in plata 1.440.000, fata de cei 895.000 ce au determinat punctajul diminuat a intregii pensii de invaliditate. Acea baza de calcul stabilita, poate necorespunzator, socot ca trebuie revizuita. Potrivit L 263/2010, Art. 107 (1) si (2) nu am dreptul sa solicit o DECIZIE DE REVIZUIRE, chiar daca au trecut 11 ani si 5 luni de la stabilirea initiala, a pensiei de invaliditate pt a rezulta o pensie finala adecvata?
Scris de: la pensie la data: 04/09/2012 3:03am
Ne pare rau sa va comunicam faptul ca noi consideram ca nu putem continua dialogul deoarece dv cautati in continuare greseli fara a avea cunostintele necesare privind legislatia pensiilor de atunci iar noi nu avem elementele necesare unei analize. Suntem convinsi ca si daca am avea nu le-ati accepta dv.
Si pentruca sunteti convinsa ca vom veni cu “hotarari si ordonante” vrem sa va aducem la cunostinta ca nu puteti beneficia de corectarea unei erori de calcul la calculul din anul 2000 daca aceasta eroare a fost eliminata la recalcularea din anul 2005 deoarece prin codul fiscal se fixeaza un termen de prescriere al creantelor la 3 ani.
Scris de: Didina Radu la data: 04/09/2012 6:02am
Inca de la initierea acestui dialog m-am referit mereu numai la posibilitatea stabilirii incorecte a bazei de calcul ce a dus la deducerea pensiei din 1 sept 2000. Partial, cunosc anumite dispozitii legale; cu toate acestea, diferenta intre castigul mediu realizat pe cei 5 ani ce au stabilit baza de calcul este mult prea mare. Din acest punct de vedere as fi propus recalculari. Si modul neexplicit a CTP al deducerii acelui cuantum ma face sa ma pot gandi la erori ce pot parea a nu fi facute intamplator.
Evident ca aveti mare dreptate, dar traim intr-o lume instabila, nesigura etc. incat, vrem sau nu, este necesar sa fim cum poate nici nu ne dorim. Pentru dumneavoastra ma inclin, imi cer iertare si multumesc pentru bunavointa. Sunteti persoane de isprava si va admir pentru asta!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1