Subiect "pensie de urmas sau speciala" Deschis de comsa simona la data: 04/10/2012 4:06pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de urmas sau speciala
Scris de: comsa simona la data: 04/10/2012 4:06pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Tatal meu(colonel in rezerva) a decedat in 24.03.2012 la varsta de 86 de ani, avand o pensie Mapn. Mama mea are si ea 80 de ani, avand o pensie de 900 ron, iar de ceva vreme se judeca cu Casa de Pensii pentru a-si recistiga pensia speciala, datorita faptului ca a lucrat in justitie. Anul trecut cistigase aceasta pensie speciala, prin hotarire definitiva si irevocabila, dar apoi s-a schimbat din nou legea si iar i s-a luat, acum fiind iar pe rol.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca acum, dupa decesul tatalui meu opteaza pentru 50% din pensia tatalui, suma fiind mai avantajoasa, ar putea reveni la pensia ei in cazul in care isi va cistiga pensia speciala in instanta - caz in care pensia ei ar fi mai mare decit jumatate din pensia tatalui?
Pensia de urmas se mai indexeaza cu rata inflatiei sau ramane fixa?
Va multumesc mult.
Re: pensie de urmas sau speciala
Scris de: la pensie la data: 04/13/2012 8:42am
Art 92 din legea pensiilor 263/2010 si art 68 din normele de aplicare a acestei legi prevad :
”Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie”
Nu este nicio prevedere in acestea doua in care sa se limiteze aceasta optiune la o singura data si bunica dv va poate confirma ca unul din principiile de drept este acela ca orice fapta care nu este interzisa de lege este permisa.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1