Subiect "decizia 19/2011" Deschis de ciofrangeanu gheorghe la data: 04/11/2012 2:36pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
decizia 19/2011
Scris de: ciofrangeanu gheorghe la data: 04/11/2012 2:36pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Referitor la decizia 19/2011 a ICCJ am si eu o intrebare:daca depun acum adeverinta cu veniturile in acord global,recalcularea se va face dupa legea 19 dupa care am iesit eu la pensie in 2010 sau dupa legea 263 in vigoare? Ce sanse am sa castig avand in vedere ca ea face referire la legea 19/2000.Decizia se refera la cei care aveau contestatiile pe rol la aparitia ei? Va multumesc!
Re: decizia 19/2011
Scris de: la pensie la data: 04/15/2012 6:25am
Modul de calcul al punctajului pensiei depinde de legea pensiilor in vigoare in momentul calcularii. Deci daca depuneti acum o adeverinta, calculul se va face conform legii pensiilor 263/2010.
Dar problema ridicata de dv nu se refera la modul de calcul ci la baza de calcul a pensiei.
Referitor la acest subiect gasiti indrumari generale pe site-ul nostru la pagina de la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
In ceiace priveste problema punctuala ridicata de dv interpretarea noastra a continutului Deciziei ICCJ nr 19/2011 este urmatoarea :
- Aplicarea prevederilor deciziei ICCJ 19/2011, in discutie nu se limitreaza in timp ci poate fi aplicata si daca a fost deschisa actiune in justitie sau va fi deschisa in viitor
- Calculul punctajului pensiei trebuie sa respecte unul din principiile de baza ale actualei legi a pensiilor 263/2010 (conform careia se face calculul ), principiul contributivitatii. Adica orice suma intra in calculul punctajului pensiei daca pentru ea s-a platit contributie de asigurari sociale (CAS).
- In perioada dupa data de 01 aprilie 2001 a fost platit CAS si de angajat si de angajator pentru toate sumele castigate deci si pentru cele in accord global si sumele intra in calculul pensiei.
- Perioada care trebuie clarificata este cea anterioara datei de 01 aprilie 2001 cand a fost platit CAS numai de catre angajator (la angajat nu trbuie confundatat CAS-ul cu contributia pentru pensie suplimentara).
- Deci adeverinta dv pe care o depuneti trebuie sa clarifice pe langa sumele castigate de dv in accord global, suplimentar fata de salariul tarifar (luat in calculul pensiei) si daca angajatorul a platit CAS pentru aceste sume castigate in acord global.
Adeverinta va fi prezentata de dv mai intai Casei de pensii iar daca aceasta nu o ia in considerare faceti o contestatie catre Comisia Cntrala de Contestatii si daca nici atunci nu sunteti multumit de rezultat deschideti actiune in justitie. La toate aceste demersuri aduceti argumentele necesare la care am facut referire noi mai sus si la decizia ICCJ 19/2011.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1