Subiect "Pensie pt. limita de virsta" Deschis de Leanca Vasile la data: 04/18/2012 1:27pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie pt. limita de virsta
Scris de: Leanca Vasile la data: 04/18/2012 1:27pm
Gen:M
Data nasterii: 15.06.1955
Stagiul de cotizare:34 ani, 4 luni ;i 12 zile din care in gr. I(L.3/1977):15 ani,7 luni si 29 zile / realizate inainte de anul 2001 , - condiţii normale de muncă : 9 ani 9 luni 25 zile ,satgiu asimilat -1 an 4 luni 18 zile (stagiu militar)
-stagiu aferent gr. I 7 ani 6 luni
-stagiu potenţial 0 ani, 7 luni 18 zile
Alte date: Pensionat de invaliditate din 26.07.2005

Intrebari:
Vă rog foarte mult a-mi răspunde punctual
1.Intrucât stagiu realizat în gr. I înainte de anul 2001 se regăseşte ca si loc de muncă în anexa 3/ L263 şi ca ocupaţie în anexa 2/L263 şi a fost asimilat cu condiţii speciale de muncă , pot beneficia de reducerea vîrstei standard de pensionare cu cei 7 ani şi 6 luni ?
2.Intrucât din baza datelor de mai sus rezultă că nu am stagiu complet de cotizare (adică îmi lipsesc 7 luni si 18 zile – stagiu potenţial ) perioada desfăsurată de după data de pensionare de 26.07.2005 poate fi considerată stagiu de cotizare cu perioadă necontributivă încadrîndu-mă astfel in prevederile art. 49 al(1) a /L263 şi implicit să depăşesc condiţia de stagiu comlet de cotizare de 35 de ani ?
3.In aceste condiţii care este vîrsta la care pot trece de la pensia de invaliditate la pensie pentru limită de vârstă redusă ?
Re: Pensie pt. limita de virsta
Scris de: la pensie la data: 04/19/2012 10:14am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in gr de munca, in 15 iunie 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” . Din prezentarea dv rezulta ca stagiul dv de gr I se echivaleaza cu grupa conditii speciale dar pentru aceasta trebuie sa prezentati o adeverinta de la angajator care sa certifice ca ati lucrat in asemenea loc de munca Pentru stagiul de 15 ani in grupa I de munca echivalat cu conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 7 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 6 luni adica in 15 decembrie 2012. Indepliniti conditia de stagiu pentru aceasta reducere deoarece la stagiul de cotizare realizat se cumuleaza si stagiile asimilate pentru stagiul militar si pentru perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1