Subiect "pensie" Deschis de constantin la data: 04/20/2012 1:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: constantin la data: 04/20/2012 1:34am
Gen:feminin
Data nasterii:24/10/1958
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:1an si 8 luni grupa II-a
Intrebare:La ce data pot iesi la pensieanticipata partiala ?
Re: pensie anticipata partiala
Scris de: bazil la data: 04/20/2012 3:33pm
Gen:M
Data nasterii:26-12-1951
Stagiul total(inclusiv contrib. din gr. de munca) de cotizare:36 ani 3 luni
Alte date:nu
Intrebare:Intrucat in per.1991-1993 la rubrica salariu din CM sunt trecute 2 cifre in fiecare casuta(una sus si una jos), nu inteleg din ce motive cele 2 cifre nu au fost cumulate, ca venit brut/lunar realizat!.In ultimile luni din 1993 cele 2 cifre sunt aproape egale.
In perioada 1994-1995, este mentionata in fiecare casuta, o singura cifra.
In per. 1996-2000, apar din nou 2 cifre, diferenta dintre ele fiind sporul de vechime.In adeverinta primita, suma care este indicata este suma mai mica(fara sporul de vechime inclus) si sporul de vechime mentionat la rubrica sporuri.Asa au fost introduse datele in calculul pensiei, conf.program Casa de pensii.
Simuland programul din forum,fac urmatoarea
CONSTATARE:
Introducerea in calcul a sumei brute care include si
sporurile, da un punct pensie, lunar/anual, mai mare decat in situatia in care se introduce salariul net si sporurile separat, in rubrica lor.
De ce se aplica acest mod de calcul defaforabil viitorului pensionar?Va propun sa simulati ce v-am prezentat si va rog sa-mi dati o explicatie.
Cu multumiri,
Bazil
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 04/23/2012 9:20am
Pentru Constantin
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 01 ianuarie 2020 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 3 luni si stagiul complet de cotizare de 31 ani si 3 luni.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu 45 % la varsta de 56 ani si 3 luni adica in 01 ianuarie 2015.
Aveti dreptul la pensie anticipata, nediminuata, dupa varsta de 56 ani si 3 luni adica dupa 01 ianuarie 2015 atunci cand realizati stagiul de cotizare de 39 ani si 3 luni.
Pentru stagiul de cotizare in gr II de munca nu beneficiati nici de spor de vechime nici de reducerea varstei de pensionare deoarece acest stagiu este mai mic decat stagiile minime pentru care se acorda aceste beneficii.
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 04/23/2012 9:23am
Pentru Bazil
In perioadele in care in carnetul de munca sunt trecute doua cifre sub forma de fractie cifra mai mica este salariul tarifar iar cifra mai mare este salariul brut adica la salariul tarifar sunt adaugate si sporurile cu caracter permanent. Deci aceste cifre nu trebuie cumulate pentruca ar fi adunat salariul tarifar de doua ori.
Modul de calcul corect este acela in care se introduce salariul tarifar in coloana salarii si sporurile (de vechime, conditii de munca, spor de noapte etc.) in coloana sporuri. In acest mod toate sporurile vor fi aplicate la salariul tarifar. Daca includeti sporul de vechime in salariul tarifar si il introduceti in coloana salarii si mai introduceti si alte soruri in % (exemplu pentru conditii de munca) in coloana sporuri aceste sporuri introduse separat vor fi aplicate si sporului de vechime din coloana de salarii rezultand un castig mai mare decat ati avut dv in realitate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1