Subiect "procentaj grupa de munca" Deschis de gabriella la data: 04/23/2012 2:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
procentaj grupa de munca
Scris de: gabriella la data: 04/23/2012 2:36am
Gen:m
Data nasterii:1958
Stagiul de cotizare:28 ani
Alte date:
Intrebare:In primul rand va multumesc pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati dat si implicit forumului dumneavoastra ( este atat de util).Am o ruda care a lucrat28 ani din care : pana in anul 2001 15 ani 05 luni grupa 2 100% , 1 an 1 luna procentaj 90% si 1 an si 5 luni 80% , conditii normale 6luni: dupa 2001 pana in prezent 8 ani conditii deosebite .Intrebarea mea este : pentru calculul cotizatiei se aduna toata perioada (ani , luni ,zile) la mine reiese 26 ani si 5 luni la care se adauga 3luni/ an pentru conditii deosebite - se ia in calcul numai perioada cu procentaj de 100%?( sau tot 25 ani si 11 luni=6 ani)
Alta intrebare la reducerea varstei de pensionare se ia in calcul ani intregi luctrati in conditii deosebite dar numai cei cu procentaj de 100%? -in acest caz23 ani si reducere cu 5 ani si 4 luni.
Multe multumiri.
Re: procentaj grupa de munca
Scris de: la pensie la data: 04/24/2012 7:35am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a anului de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in anul 2023 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Sporul de vechime se calculeaza separate pentru perioada lucrata inainte de aprilie 2001 fara a se tine seama de procentul lucrat in grupa si separat pentru perioada lucrata in grupa dupa aprilie 2001
Astfel inainte de aprilie 2001 a realizat un stagiu de 17 ani si 11 luni in grupa II pentru care beneficiaza de un spor de vechime de 4 ani si 3 luni iar pentru stagiul de 8 ani lucrat in conditii deosebite dupa aprilie 2001 beneficiaza de un spor de vechime de 2 ani.
Cumuland sporul de vechime de 6 ani si 3 luni la stagiul stagiul de cotizare de 28 ani (din perioadele specificate rezulta mai putin) realizeaza un stagiu total de cotizare de 34 ani si 3 luni
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate cu grupa conditii deosebite care se cumuleaza cu stagiul lucrat in conditii deosebite si pentru un stagiu de cotizare in aceasta grupa de 25 ani si 6 luni (se iau in calcul procentele lucrate in gr II de munca) beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni conform careia poate iesi la pensie pentru limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni daca atunci are stagiul de cotizare total de cel putin 35 ani (se iau in calcul stagiul de cotizare lucrat, sporul de vechime pentru stagiile in grupele de munca si stagiul asimilat pentru stagiul militar).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1