Subiect "pensie anticipata" Deschis de Filofteia la data: 04/26/2012 3:09am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: Filofteia la data: 04/26/2012 3:09am
Gen: Feminin
Data nasterii:26.12.1954
Stagiul de cotizare:27
Alte date:12 gr 2, 3 ani facultate la zi
Intrebare:
Imi cer scuze ca revin, dar pe langa intrebarea anterioara va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj se pune la stagiu de cotizare. Pentru diferenta pana la 29 ani 10 luni(in cazul meu)de stagiu de cotizare se poate plati? Daca da cam ce suma trebuie sa platesc?

Multumesc anticipat!
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 04/26/2012 8:25am
Pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare asa cum am raspuns si la mesajul anterior trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare de 29 ani si 10 luni.
Acest stagiu de cotizare se compune din :
- Perioada lucrata . Noi am considerat-o 27 ani.
- Sporul de stagiu pentru stagiul de 12 ani in grupa II care este de 3 ani.
- Stagiul asimilat pentru studii universitare de 3 ani
Cumuland stagiile de mai sus rezulta un stagiu total de 33 ani si 4 luni, mai mare decat stagiul complet de cotizare si deci nu mai aveti nevoie de completarea acestui stagiu. Numai daca ati inclus si dv in stagiul de 27 ani sporul de stagiu pentru cei 12 ani in gr II si stagiul asimilat pentru studii universitare veti avea ceva probleme cu stagiu de cotizare.
Perioada de somaj este considerata si ea stagiu de cotizare asimilat si se cumuleaza la stagiu de cotizare total daca pe acea perioada ati primit indemnizatie de somaj.
Numai in cazul in care cumuland stagiile de mai sus nu realizati stagiul complet de cotizare aveti nevoie sa va completati stagiu de cotizare prin incheierea cu casa de pensii a unui contract de asigurare sociala pe perioada necesara platind (in anul 2012) o contributie minima de 232 lei.
Pentru pensia anticfipata partiala se pune aceiasi conditie de stagiu complet de cotizare de 29 ani si 10 luni dar la stagiul pentru aceasta pensie nu se ia in calcul stagiul asimilat pentru studii universitare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1