Subiect "Trecere pensie anticipata partial- pensie la limita de varsta" Deschis de Petrini la data: 04/26/2012 6:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Trecere pensie anticipata partial- pensie la limita de varsta
Scris de: Petrini la data: 04/26/2012 6:38am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Sotia , nascuta la 16.04.1955, a iesit la pensie anticipata partiala in 07.06.2010 confom legii 19/2000.
In decizia de pensionare se specifica urmatoarele:
Total stagiu de cotizare 31 ani 9luni
din care: gr I ( lg .....) 5 ani 10luni 9 zile gr I 100%.

Care va fi varsta la care pensia anticipata i se transforma in pensie la limita de varsta avand in vedere stagiul din grI si faptul ca a iesit la pensie pe vechea lege.

O fosta colega a ei care este cu cateva luni mai mica ca varsta si cu stagiu de fix 6 ani in gr I , si pensionata in aceleasi conditii ca si ea( pensionata anticipat spre sfarsitul anului 2010) beneficiaza deja de pensie la limita de varsta- spune ea- oare nu spune adevarul ca sa-i faca in ciuda?
Re: Trecere pensie anticipata partial- pensie la limita de varsta
Scris de: Petrini la data: 04/26/2012 7:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
"Dupa luna Septembrie 1992 sporurile sint incluse in salariul din cartea de munca! " asa scrie in programul de calcul de pe site-ul dvs. Si uitandu-ma in carnetul de munca al meu asa si este.
Aceasta inseamna ca din 01.04.2012 pana in Septembrie 1992 Casa de pensie il pune din oficiu- nu trebuie adeverinta?... in lege scrie ca dupa 01.04.1992 sporul de vechime se dovedeste cu adeverinte daca nu e specificat CM.
Re: Trecere pensie anticipata partial- pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 04/27/2012 2:43am
Intr-un raspuns anterior dat dv v-am explicat ca stagiile de gr I lucrate inainte de aprilie 2001, dupa aceasta data, au fost echivalate fie cu conditii speciale fie cu conditii deosebite. Aceasta echivalare se poate afla mai sigur de la angajator decat de la fostii colegi.
Sotia dv conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a anului de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 16 mai 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 1 luna si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 1 luna.
Daca stagiul de 5 ani in gr I a fost echivalat cu conditii speciale atunci beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni si poate sa iese la pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 7 luni adica in 16 noiembrie 2012.
Daca stagiul de 5 ani in gr I a fost echivalat cu conditii deosebite nu beneficiaza de reducerea varstei de pensionare deoarece stagiul este sub minim 6 ani pentru care se acorda reducere.
Daca la dosarul de pensie anticipata partiala ati depus o adeverinta, formulata corect conform modelului, referitoare la acest stagiu din aceasta se poate deduce cu ce grupa a fost echivalat stagiul de gr I.
Daca ati depus la dosarul de pensie anticipata partiala adeverinta pentru stagiul in grupa de munca la indeplinirea conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta aceasta pensie va fi acordata din oficiu fara a mai depune cerere.

Situatia sporurilor este explicata de noi pe site la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
In rezumat sunt trei perioade disticte
-Inainte de septembrie 1992 pentru sporuri (cu exceptia sporului de vechime care se determina automat) trebuie depuse adeverinte
- Intre septembrie 1992 si martie 2001 daca sporurile au fost incluse in salariul din carnetul de munca, daca se depune copie de pe carnetul de munca nu trebuie adeverinta. Daca sporurile (inclusiv sporul de vechime) au fost incluse mai tarziu in salariu, pe perioada in care nu au fost incluse trebuie prezentata adeverinta.
- Incepand cu aprilie 2001 nu mai este nevoie nici de adeverinta si nici de copie de pe carnetul de munca pentruca sumele pentru care s-a platit CAS au fost transmise lunar pe cale electronica la Casa de pensii si se afla in arhiva electronica a acesteia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1