Subiect "Recalculare pensie" Deschis de ION STEFANESCU la data: 05/05/2012 5:13pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Recalculare pensie
Scris de: ION STEFANESCU la data: 05/05/2012 5:13pm
Gen:M
Data nasterii:01.03.1930
Stagiul de cotizare:40 ANI,3 LUNI,22 ZILE.
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.Va scriu in numele tatalui meu.In luna mai 2011,am depus la Casa locala de pensii sector 3,o cerere si o adeverinta in care specificam ca tatal meu a lucrat in grupa a 2-a in procent de 70% si ceream ca din acest motiv pensia sa ii fie recalculata tinandu-se cont de acest lucru.Dupa un an,in aceste zile,am primit si raspunsul pe care il voi prezenta si dumneavoastra.
,,Intrucatla data aparitiei actului normativ,respectiv ORD 50/1990 republicat in 1994 si scrisoarea nr.5783/18.07.1991,aveati deja calitatea de pensionar limita de varsta(incepand cu 01.04.1990),nu puteti beneficia de incadrare in grupa a 2-a de muncala care se face referire in adev. nr. 143/27.04.2011 emisa de S.C. SANTER SYSTEM S.A.drept urmare cererea dvs nu poate fi solutionata favorabil".
De aici ce sa inteleg eu? Ca tatal meu nu beneficiaza de acest drept pentru ca era deja pensionar? Si ce daca era pensionar...trebuie sa beneficieze de acest drept chiar si dupa mai multi ani dupa ce a iesit la pensie,daca el aduce acte doveditoare care sa arate acest drept.Cati pensionari nu au depus contestatii si au cerut recalcularea pensiilor ,pentru ca aveau acest drept...?
Punctajul la calcularea pensiei ar fi fost altul,daca s-ar lua in calcul aceasta grupa,iar tatal meu ar trebui sa castige la pensie ceva mai mult decat in prezent.
In legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ,la art 7 alin 2 spune:
,,In situatia in care se constata modificari ale datelor pe baza carora se stabilesc stagiul de cotizare si punctajul mediu anual ale asiguratului, persoanele juridice ori fizice sunt obligate sa depuna o declaratie nominala de asigurare rectificativa la casa teritoriala de pensii, respectiv la casa de pensii sectoriala unde a fost depusa si declaratia pe care o modifica."
Iar la art 107 din aceiasi lege se spune:
,,(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire."
,,(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia."
(,,4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii."
Cred ca aceste articole fac referire la faptul ca ,pensionar fiind cum este si tatal meu,poti cere sa ti se recalculeze pensia,daca au aparut modificari ale datelor pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare si punctajul mediu anual.
Va multumesc frumos si astept un mesaj de la dumneavoastra.
Re: Recalculare pensie
Scris de: la pensie la data: 05/07/2012 7:34am
Din prevederile enumerate de dv prevederile art 107 alin (3) din legea pensiilor 263/2010 se refera la cazul tatalului dv restul se refera la alte cazuri.
Opinia noastra este ca tatal dv are dreptul sau nu sa ceara recalcularea pensiei pentru stagiile in grupa II de munca in functie de incadrarea locului sau de munca in gr II de munca in perioada cand a lucrat acest stagiu.
In punctele 12 si 13 din ordinul 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirii Sociale si Ministerului Sanatatii se explica faptul ca incadrarea in grupele de munca I si II nu a inceput la data aparitiei acestui ordin ci ele au fost stabilite astfel :
- In perioada anterioara datei de 18 martie 1969 conform prevederilor instructiunilor nr 1040/1967 de aplicare a legii 27/1966.
- In perioada dupa 18 martie 1969 pana la aparitia ordinului 50/1990 conform ordinelor 59/1969, 105/1976 si 210/1077 ale Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii care au fost abrogate si inlocuite prin ordinul 50/1990.
Deci dupa opinia noastra adeverinta pe care a prezentat-o nu trebuia sa faca referinta numai la ordinul 50/1990 ci trebuia sa faca referire la faptul ca locul de munca in care a lucrat era incadrat in gr II de munca prin unul din ordinele anterioare citate mai sus.
Pentru a recurge la unul din caile de atac a deciziei primite trebuie sa lamuriti urmatoarele aspecte :
1- Daca pe perioada lucrata de tatal dv locul lui de munca a fost incadrat in gr II de munca prin unul din ordinele anterioare ordinului 50/1990 in acest caz are dreptul sa ceara recalcularea pensiei prezentand o adeverinta corect intocmita.
2- Daca locul de munca in care a lucrat a fost incadrat in gr II de munca numai dupa aparitia ordinului 50/1990 adica dupa ce tatal dv iesise la pensie nu mai poate cere recalcularea. La acest caz se refera motivul respingerii cererii.
In cazul 1 contestati decizia Casei de Pensii la Comisia Centrala de Contestatii aducand argument o adeverinta care sa lamureasca actul normativ de incadrare a locului de munca in gr II de munca. Daca nu sunteti multumit de solutionarea contestatiei aveti dreptul sa va adresati justitiei (la tribunal).
Re: Recalculare pensie
Scris de: Rusu la data: 05/09/2012 6:14am
Efectuez cereri de chemare in judecata pentru pensionarii care si-au deschis dreptul la pensie in baza legii 19/2000 si care au lucrat in conditii deosebite de munca iar stagiul lor de cotizare a fost calculat gresit,neaplicandu-se reducerea varstei de pensionare corespunzatoare tabelului nr.1 art.42(reducere care trebuie aplicata pe data deschiderii preptului la pensie conform anexei nr.3).
Ma puteti contacta pe adresa rusu_mihai61@yahoo.ro

Mentionez ca procesul propriu este castigat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1