Gen:M
Data nasterii:01.03.1930
Stagiul de cotizare:40 ANI,3 LUNI,22 ZILE.
Alte date:
Intrebare:Buna ziua.Va scriu in numele tatalui meu.In luna mai 2011,am depus la Casa locala de pensii sector 3,o cerere si o adeverinta in care specificam ca tatal meu a lucrat in grupa a 2-a in procent de 70% si ceream ca din acest motiv pensia sa ii fie recalculata tinandu-se cont de acest lucru.Dupa un an,in aceste zile,am primit si raspunsul pe care il voi prezenta si dumneavoastra.
,,Intrucatla data aparitiei actului normativ,respectiv ORD 50/1990 republicat in 1994 si scrisoarea nr.5783/18.07.1991,aveati deja calitatea de pensionar limita de varsta(incepand cu 01.04.1990),nu puteti beneficia de incadrare in grupa a 2-a de muncala care se face referire in adev. nr. 143/27.04.2011 emisa de S.C. SANTER SYSTEM S.A.drept urmare cererea dvs nu poate fi solutionata favorabil".
De aici ce sa inteleg eu? Ca tatal meu nu beneficiaza de acest drept pentru ca era deja pensionar? Si ce daca era pensionar...trebuie sa beneficieze de acest drept chiar si dupa mai multi ani dupa ce a iesit la pensie,daca el aduce acte doveditoare care sa arate acest drept.Cati pensionari nu au depus contestatii si au cerut recalcularea pensiilor ,pentru ca aveau acest drept...?
Punctajul la calcularea pensiei ar fi fost altul,daca s-ar lua in calcul aceasta grupa,iar tatal meu ar trebui sa castige la pensie ceva mai mult decat in prezent.
In legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ,la art 7 alin 2 spune:
,,In situatia in care se constata modificari ale datelor pe baza carora se stabilesc stagiul de cotizare si punctajul mediu anual ale asiguratului, persoanele juridice ori fizice sunt obligate sa depuna o declaratie nominala de asigurare rectificativa la casa teritoriala de pensii, respectiv la casa de pensii sectoriala unde a fost depusa si declaratia pe care o modifica."
Iar la art 107 din aceiasi lege se spune:
,,(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire."
,,(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia."
(,,4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii."
Cred ca aceste articole fac referire la faptul ca ,pensionar fiind cum este si tatal meu,poti cere sa ti se recalculeze pensia,daca au aparut modificari ale datelor pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare si punctajul mediu anual.
Va multumesc frumos si astept un mesaj de la dumneavoastra.