Subiect "pensie de urmas" Deschis de ancuta giurca la data: 05/14/2012 2:29pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie de urmas
Scris de: ancuta giurca la data: 05/14/2012 2:29pm
Gen:M
Data nasterii: 13.05.1964
Stagiul de cotizare:25 ani
Alte date:
Intrebare:Buna seara, am si eu o nelamurire. Tatal meu a lucrat la Electrica si a decedat acum 5 ani(12.04.2007)[carte de munca 12.04.1982] in urma unui accident de circulatie. In momentul in care s-a produs accidentul tatal meu s-a invoit de la serviciu pentru a pleca in alta localitate sa ia niste materiale in interes personal. Durata casatoriei cu mama mea a fost de 16 ani si 11 luni, iar eu si sora mea primim impreuna 700 ron.(mama mea a primit 6 luni- nu a lucrat in aceea perioada, nu a avut carte de munca ) In decizia de pensionare salariul mediu brut este de 1270 lei si punctajul obtinut este :1.15901. In cerficatul de deces la cauza decesului scrie accident de circulatie iar pe decizia de pensionare scrie :boala obisnuita. Nu inteleg aceast lucru si va rog frumos sa-mi dati si mie un raspuns si poate un mod de calcul pentru ca am impresia ca s-au facut anumite greseli. Multumesc anticipat.
Re: pensie de urmas
Scris de: la pensie la data: 05/15/2012 12:47pm
Mentiunile din certificatul de deces au importanta in stabilirea pensiei de urmas atat a dv cat si a mamei dv astfel :
1 Conform art 68 alin (1) din legea pensiilor 19/2000 daca decesul tatalui se producea ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei mama dv beneficia in continuare pe tot timpul vietii de pensia de urmas primita in cele 6 luni daca nu realiza venituri peste un anumit plafon. Datorita faptului ca decesul s-a produs ca urmare a unui accident de circulatie care nu a avut legatura cu munca mama dv va avea din nou dreptul la pensie de urmas la varsta standard de pensionare (depinde de data nasterii mamei dv) iar daca atunci are dreptul la propria pensie va trebui sa aleaga pe cea avantajoasa.
2. Mentionarea ca decesul a avut loc din cauza unei boli obisnuite se face pentruca la art art 71 din aceiasi lege a pensiilor se prevede ca pensia de urmas, in cazul in care sustinatorul nu era pensionat, se calculeaza din pensia de invaliditate de gr I daca la data decesului ar fi avut acest drept.
Tatal dv a avut acest drept deoarece decesul s-a produs din cauza unei boli obisnuite si la data decesului avea stagiul de cotizare de 25 ani, mai mare decat stagiul necesar de 14 ani prevazut pentru intervalul de varsta 37 – 43 ani.
Daca nu avea stagiul necesar corespunzator varstei putea beneficia de pensia de invaliditate de gr I indiferent de stagiu de cotizare daca, cauza decesului era accident de munca, boala profesionala sau tuberculoza
Calculul punctajului pensiei depinde de salariile avute de tatal dv pe toata perioada lucrata si pentru a putea sa verificati acest calcul este necesar sa aveti aceste date si sa utilizati programul de calcul postat pe site.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1