Subiect "interval intre depunere cerere de pensionare si venirea deciziei" Deschis de STOICEA COSTEL la data: 06/12/2012 1:29am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
interval intre depunere cerere de pensionare si venirea deciziei
Scris de: STOICEA COSTEL la data: 06/12/2012 1:29am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In perioada dintre depunerea cererii de pensionare si primirea deciziei ce fac ?
Merg la serviciu pina la primirea deciziei sau incetez activitatea imediat pentru 90 de zile ?
Re: interval intre depunere cerere de pensionare si venirea deciziei
Scris de: la pensie la data: 06/13/2012 2:45am
In aceasta privinta nu va putem spune ce trebuie sa faceti deoarece hotararea trebuie sa o luati dv in functie de posibilitatile pe care le aveti si daca angajatorul va permite.
Daca cereti pensie anticipata partiala in 14 iulie 2012 si angajatorul va permite, puteti continua lucrul pana la primirea deciziei de pensionare. Astfel evitati o perioada fara venit. Avand in vedere ca lucrati in invatamant credem ca aceasta varianta este posibila cel putin pe o perioada de 2 luni pana la inceperea anului scolar.
Daca va referiti la pensia pentru limita de varsta la care aveti dreptul in 14 ianuarie trebuie sa aveti in vedere faptul ca in Codul muncii este prevazuta posibilitatea sa vi se incheie de drept contractul de munca dupa 5 zile de la indeplinirea conditiilor de pensionare cu pensie pentru limita de varsta. In schimb legea educatiei impune anumite restrictii pentru cei care se pensioneaza in timpul anului scolar.
Re: interval intre depunere cerere de pensionare si venirea deciziei
Scris de: STOICEA COSTEL la data: 06/13/2012 4:05am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Decizia de pensionare a salariatului, indiferent ca este vorba depensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate, adduce cu sine incetarea contractului de munca. Aceasta isi va produce efectele la data comunicarii deciziei de pensionare.

Deci cum fac?
Re: interval intre depunere cerere de pensionare si venirea deciziei
Scris de: la pensie la data: 06/14/2012 4:51am
Va repetam nu noi luam hotararea ci dv. Dumneavoastra spuneti-ne ce doriti si noi va putem spune daca este posibil.
Nu are rost sa discutam contradictoriu pe tema prevederilor din codul muncii si legea pensiilor .
In cazul precizarii de mai sus dati o alta interpretare a art 56 litera d) din legea 53/2003 (codul muncii) care prevede situatiile cand contractul inceteaza “de drept” care are un alt inteles juridic decat incetarea contractului de munca si pentru aceasta trebuie sa cereti lamuriri unui avocat.
In cazul dv este vorba de pensie anticipata partiala si daca o cereti dupa 14 iulie 2012.pensia :
- se acorda de la data depunerii dosarului
- se introduce in plata de la data depunerii dovezii de incetare a activitatii
- se plateste efectiv incepand cu luna urmatoare celei in care ati primit decizia.
Deci in acest caz se ivesc mai multe posibilitati:
1. La data depunerii dosarului incetati activitatea si depuneti si dovada de incetarea activitatii pensia se acorda si se introduce in plata de la data depunerii dosarului insa se plateste efectiv incepand cu luna urmatoare primirii deciziei de pensionare, evident cu plata retroactiva a sumelor restante. Deci de la data depunerii dosarului pana la prima plata nu veti beneficia de venit si la prima plata veti primi o suma pe cateva luni.
2. Depuneti dosarul fara a inceta activitatea . In acest caz pensia vi se acorda de la data depunerii dosarului dar aceasta este considerata suspendata pana la data incetarii activitatii si depunerea dovezii de incetarea activitati. Plata propriu zis a pensiei se face incepand cu luna urmatoare datei in care ati depus dovada incetarii activitatii si introducerea in plata a pensiei dar nu inainte de aparitia deciziei. Data incetarii activitati nu trebuie sa coincida neaparat cu data primirii deciziei ci ea poate fi anterioara sau dupa primirea deciziei (evident cu acordul angajatorului).
In acest caz trebuie sa aveti in vedere ca la incetarea activitatii si introducerea in plata a pensiei suspendate aceasta nu se mai recalculeaza cu stagiile muncite dupa depunerea dosarului ci aceste stagii se introduc in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1