Subiect "Decizie CCR" Deschis de Victor la data: 11/01/2012 11:59am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Decizie CCR
Scris de: Victor la data: 11/01/2012 11:59am
Gen: M
Data nasterii: 1975
Stagiul de cotizare: 9 luni
Alte date:
Intrebare:

Am avut un accident in urma cu 5 ani.
Am certificat de handicap grav (I)

Stiu criterile de acordare a pensiei si procedura.
imi trebuie 11 ani de vechime , respectiv jumatate deoarece am handicap gradul 1 (art 73 alin 2)
Obtin avizul medicului expert al case de pensi etc.
Dar cum eu am 9 luni vechime sunt exclus din start.

A venit decizia CCR:

Prin Decizia nr. 680/26.06.2012, Curtea Constituţională a României constată că sintagma "În raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3" din cuprinsul art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, este neconstituţională. De asemenea, în considerentele deciziei susmenţionate, se precizează că pensia de invaliditate urmează a fi acordată în funcţie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată. "Conform prevederilor legale "Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3",
.............

Potrivit art. 147, alin. (1) din Constituţia României, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Prin urmare, sintagma "în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3" din cuprinsul art. 73, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 va înceta să mai producă efecte după trecerea termenului de 45 de zile de la data publicării Deciziei CCR nr. 680/2012 în Monitorul Oficial nr. 566 din 09.08.2012, dacă Legea nr. 263/2010 nu va fi modificată în acest termen.



Intrebare:

Pe 23 septembrie 2012 a expirat termenul , deci tabelul 3 nu mai e valabil.

Pot sa ma incadrez la pensie de boala acum ?
Re: Decizie CCR
Scris de: la pensie la data: 11/02/2012 5:56am
Aceasta este o problema de interpretare juridica si sfatul nostru este sa va adresati unui avocat sa va dea o interpretare autorizata.
Interpretarea noastra a acestei situatii este urmatoarea
Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei este data in urma unei actiuni in justitie a unei persoane particulare si se refera la un anumit dosar de pensionare.
Aceasta decizie a fost transmisa celor doua camere a parlamentului pentru luare la cunostinta si intreprinderea actiunilor de modificare a legii pensiilor.
Prevederile art 73 din legea pensiilor desi au fost declarate neconstitutionale vor fi aplicate de Casa de pensii pana la modificarea legii si publicarea acestor modificari in Monitorul Oficial.
Calea de a beneficia si dv de prevederi ale deciziei curtii constitutionale inainte de modificarea legii este urmatoarea:
-Sa intocmiti si sa depuneti dosarul de pensie de invaliditate la Casa de pensii.
- Daca cererea va fi respinsa cu motivarea ca nu va incadrati prevederilor art 73 din legea pensiilor, faceti contestatie la Comisia Centrala de Contestatii.
-Daca raspunsul Comisiei Centrale de Contestatii nu va este avantajos avand aceiasi motivatie a neincadrarii prevederilor art 73 din legea pensiilor deschideti o actiune in justitie (la tribunal)
La toate aceste interventii faceti trimitere la decizia curtii constitutionale in discutie.
Cu regret trebuie sa constatam ca aceasta cale este foarte lunga si intre timp este posibila modificarea legii pensiilor avand in vedere decizia curtii constitutionale.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1