Subiect "pensie" Deschis de Vasile Georgeta la data: 01/09/2013 5:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: Vasile Georgeta la data: 01/09/2013 5:34am
Gen: F
Data nasterii:15.08.1963
Stagiul de cotizare:din august 1979 si in prezent
Alte date: 22 ani in grupa a-II-a de munca
Intrebare: Buna ziua, As dori sa mi transmiteti ce posibilitati am de a iesi la pensie anticipata sau anticipata partiala cat mai curind posibil, datorita starii mele de sanatate precare (un diabet care nu mai poate fi tinut sub control); anii de grupa ma ajuta in vreun fel la anticipata sau nu ?
Multumesc.
O zi buna!
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 01/10/2013 6:26am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 15 februarie 2026 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 33 ani si 3 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 22 ani lucrati in grupa II beneficiati de un spor de vechime de 5 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 38 ani si 11 luni..
Pentru stagiul de 22 ani lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 6 luni adica in 15 februarie 2021.
Pensia anticipata sau aticipata partiala nu este avantajoasa pentru dv fiinca le puteti obtine la aceiasi varsta deoarece reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca nu se cumuleaza cu anticiparea pentru pensie anticipata
Daca boala va diminuiaza capacitatea de munca sub 50 % va puteti adresa Comisiei de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa de pensii pentru incadrarea in unul din gradele de invaliditate si obtinerea pensiei de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1