Subiect "pensie in Canada" Deschis de Aurelia la data: 02/24/2013 11:46pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie in Canada
Scris de: Aurelia la data: 02/24/2013 11:46pm
Gen:F
Data nasterii:august 1953
Stagiul de cotizare:30 ani (cu anii de facultate)
Alte date:plecata in Canada din martie 2003
Intrebare:Am vazut in site-ul dvs. ca pot iesi la pensie anul acesta; intrebarea este: este vorba de pensie partiala? si daca da , este important ca lucrez si primesc salariu in Canada? (deci nu platesc CAS in Romania).

Multumesc anticipat
Re: pensie in Canada
Scris de: la pensie la data: 02/26/2013 3:02am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere in Romania aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in februarie 2013 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 29 ani si stagiul minim de cotizare de 14 ani.
Aceasta pensie nu este partiala. Pensia pentru limita de varsta este nediminuata. Dupa pensionarea in Romania aveti dreptul sa cereti ca aceasta sa fie trimisa la domiciliul dv si sa cumulati pensia cu salariul fie in Romania fie in Canada.
Problema dv este sa va intocmiti dosarul de pensie si sa-l depuneti.
Teoretic dosarul dv se poate depune in Romania de catre dv la oricare Casa de pensii (judeteana sau a unui sector din Bucuresti) sau de catre o alta persoana, imputernicita de dv prin procura eliberata de ambasada sau un consulat al Romaniei in Canada. Aceasta poate depune dosarul la Casa de pensii teritoriale de care apartine domiciliul ei.
Deoarece Romania are incheiat cu Canada un acord bilateral de asistenta sociala puteti depune dosarul de pensie si in Canada la institutia care se ocupa de pensii.
In ambele cazuri insa inainte de depunerea dosarului trebuie sa rezolvati scanarea carnetului dv de munca la una din Casele de pensii teritoriale din Romania. Aceasta actiune s-a desfasurat cu multi ani in urma si presupunem ca dv nu ati avut cunostinta de ea si nu ati facut-o.
Deasemeni si scanarea carnetului de munca poate fi facuta de o alta persoana imputernicita de dv prin procura eliberata de ambasada sau un consulat al Romaniei in Canada.
Puteti gasi si alte informatii la adresa :
http://www.cnpas.org/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1