Subiect "PENSIE DE INVALIDITATE" Deschis de POP la data: 03/05/2013 3:25am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
PENSIE DE INVALIDITATE
Scris de: POP la data: 03/05/2013 3:25am
Gen:FEM
Data nasterii:1963
Stagiul de cotizare:0
Alte date:SORA MEA ESTE DIAGNOSTICATA CU SCHIZOFRENIE COD HANDICAP 6 F20,NU A LUCRAT NICIODATA ,IN PREZENT BENEFICIAZA DE INDEMNIZATIE LUNARA DE 202 LEI.INTREBAREA MEA ESTE DACA POATE PRIMI PENSIE DE INVALIDITATE SI IN ACEST CAZ PIERDE INDEMNIZATIA ?
Intrebare:CE PASI TREBUIESC URMATI CA SA POT OBTINE DREPTURILE CE I SE CUVIN?
Re: PENSIE DE INVALIDITATE
Scris de: la pensie la data: 03/06/2013 6:32am
Legea pensiilor prevede ca pensia de invaliditate poate fi obtinuta de asiguratii care indeplinesc urmatoarele conditii :
- Au un stagiu de cotizare necesar in functie de varsta
- Sunt incadrate de comisia de expertiza a capacitatii de munca in unul din gradele de invaliditate.
Calitatea de asigurat poate fi obtinuta printr-un contract de asigurare sociala cu Casa de pensii
Incadrarea intr-un grad de invaliditate este facuta de Comisia de Expertiza a Capacitatii de Munca de pe langa Casa de Pensii teritoriale (judetene sau de sector) in urma depunerii unei cereri si a unui dosar medical.
In privinta stagiului de cotizare necesar art 74 din legea pensiilor 263/2010 prevede ca bolnavii de schizofrenie pot primi pensie de invaliditate “indiferent de stagiul de cotizare realizat”. Nu cunoastem daca aceasta formulare este acceptata de functionarii Casei de pensii si in cazul unui stagiu de cotizare zero.
In aceste conditii dat fiind cazul special in care se afla credem ca este indicat sa va prezentati la ghiseul Casei de pensii teritoriale de care apartine domiciliul sorei dv si sa prezentati cazul si acestia va vor spune mai mult decat prevad legile adica si ce prevad unele instructiuni interne privind incadrarea in un grad de invaliditate.
In cazul obtinerii pensiei de invaliditate nu pierde inemnizatia de handicap.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1