Subiect "grupa 2 de munca" Deschis de PARVANESCU TEODOR la data: 03/11/2013 6:58am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
grupa 2 de munca
Scris de: PARVANESCU TEODOR la data: 03/11/2013 6:58am
Gen:M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:IN ROMANIA 18 ANI , IN FRANTA 25 ANI
Alte date:DATA NASTERII 24/01/1951
Intrebare:BUNA ZIUA
DE 20 ANI LUVREZ IN FRANTA , DAR AM LUCRAT TIMP DE 18 ANI LA OPERA ROMANA DIN BUCURETI FIIND ARTIST LIRIC AL CORULUI OPEREI .IN 1991 ARTISTII LIRICI ERAU CONSIDERATI CA EXECUTAND O MUNCA INCADRATA IN GRUPA A II .PENTRU PERIOADA ACEEA A RAMAS VALABILA ACEA INCADRARE ? VA MULTUMESC
Re: grupa 2 de munca
Scris de: la pensie la data: 03/12/2013 4:21am
Conform legii actuale a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 24 ianuarie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Grupa II de munca a existat inainte de aprilie 2001 si incadrarea in aceasta grupa s-a facut de catre angajatori pe locuri de munca intocmindu-se o documentatie de incadrare in grupa de munca in conformitate cu prevederile legale de atunci.
Dupa aprilie 2001 denumirea grupelor s-a schimbat astfel ca grupa echivalenta grupei II s-a numit “conditii deosebite”
Prin modificarea denumirii grupei de munca cei care anterior au fost incadrati in grupa II au fost incadrati automat in conditii deosebite
Pentru a beneficia de stagiu in grupa de munca trebuie sa prezentati la dosarul de pensie o adeverinta de la angajator care sa certifice perioada lucrata in grupa II si prevederea legala conform careia s-a facut incadrarea.
Modelul unei astfel de adeverinte este prezentat in anexa 14 la normele de aplicare ale legii pensiilor 263/2010 aprobate prin HG 257/2011
Pentru stagiul de 18 ani lucrati in grupa II beneficiati de un spor de vechime de 4 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare in Romania de 22 ani si 6 luni.
Pentru stagiul de 18 ani lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si aveti dreptul la pensionare imediata in Romania cu pensie pentru limita de varsta. Pentru a beneficia de aceasta reducere a varstei de pensionare trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani insa la acest stagiu se ia in considerare (numai ca vechime) si stagiul lucrat in Franta daca prezentati documente doveditoare.
Dosarul de pensionare poate fi depus fie in Romania fie in Franta la institutia care se ocupa cu pensile si la care ati platit contributia pe perioada lucrata in Franta.
In Romania dosarul poate fi depus fie personal fie de o alta persoana imputernicita prin procura
Dar inainte de intocmire a dosarului trebuie sa va atragem atentia ca in Romania Casa Nationala de Pensii Publice a initiat in urma cu mai multi ani o actiune de scanare a carnetelor de munca in vederea intocmirii unei arhive electronice. Posesorii de carnete de munca trebuiau sa le prezinte pentru scanare, Presupunand ca dv nu ati prezentat carnetul de munca pentru scanare trebuie mai intai sa reglementati aceasta. Prezentarea carnetului de munca pentru scanare la una din Casele de pensii teritoriale poate fi facuta deasemenea fie personal fie de o alta persoana imputernicita prin procura.
Pentru mai multe informatii vizitati site-ul Casei Nationale de pensii la adresa :
http://www.cnpas.org/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Integrare Europeana”
“Relatii europene”
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1