Subiect "pensie limita de varsta" Deschis de Elisabeta la data: 03/13/2013 4:36pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita de varsta
Scris de: Elisabeta la data: 03/13/2013 4:36pm
Gen:F
Data nasterii:1953 02 23
Stagiul de cotizare:38ani,10 luni,7 zile
Alte date:
Intrebare:Din luna iulie 2007 pana in luna iulie 2012 am avut dreptul la pensie de invaliditate gr.2. Astazi am primit decizia de trecere la pensie pentru limita de varsta,care este mai mica, decat pensia de invaliditate. Pentru perioada de pensie de invaliditate nu se calculeaza in plus? daca am cu 10 ani mai mult decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege nu se calculeaza si aceasta perioada? Daca am si indemnizatie de handicap accentuat conteaza la pensie? multumesc.
Re: pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 03/14/2013 4:55am
Credem ca este o eroare fie in datele prezentate de dv fie in calculul pensiei.
La trecerea la pensie pentru limita de varsta trebuia sa vi se ia in calcul si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate si aceasta trebuia sa fie mai mare deoarece dupa stagiul de cotizare rezulta ca nu ati beneficiat de stagiu potential.
Si in cazul in care din calcul pensia pentru limita de varsta iesea mai mica, conform art 82 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 trebuia sa vi se acorde din oficiu cuantumul cel mai avantajos.
Stagiul de cotizare mai mare decat stagiul complet de cotizare se ia in caculul ambelor pensii deci nu trebuie sa dea diferente intre acestea.
Indemnizatia de handicap nu conteaza la calculul pensiei cu exceptia situatiei in care aveti certificat de handicap cu o data anterioara angajarii.
Pentru o mai buna informare a noastra va rugam sa ne dati punctajul mediu anual la pensia de invaliditate (il gasiti si pe cuponul de pensie din luna februarie) si punctajul mediu anual al pensiei pentru limita de varsta de pe decizia primita acum.
Scris de: Elisabeta la data: 03/14/2013 12:35pm
Data nasterii:23.02.1953
Stagiul de cotizare:38 ani10 luni 7 zile
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru raspuns.punctajul mediu pentru pensie de invaliditate-0,97619, punctaju mediu pentru pensie limita de varsta-0,96607 .
Scris de: la pensie la data: 03/15/2013 4:20am
Nu avem posibilitatea sa facem o analiza atenta a celor doua decizii de pensionare dar totusi presupunem ca s-a facut o eroare si va sfatuim sa faceti o contestatie la Comisia Centrala de Contestatii. Aceasta se depune tot la registratura Casei de pensii teritoriale de care apartineti.
In ceasta contestatie pe langa datele de identificare din care sa nu lipseasca CNP-ul si numarul dosarului de pensionare trebuie sa prezentati situatia si anume ca dv considerati ca pensia pentru limita de varsta trebuia sa fie mai mare avand in vedere :
- La pensia pentru limita de varsta pe langa baza de calcul a pensiei de invaliditate (precizati ca nu ati avut stagiu potential) trebuia sa fie luat in calcul si perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate care se considera stagiu de cotizare asimilat conform art 49 alin (1) litera a ) din legea pensiilor 263/2010
- Pe perioada stagiului asimilat in care ati beneficiat de pensie de invaliditate trebuia sa se ia in calcul cuantumul pensiei de invaliditate conform art 97 alin (1) litera a ) din legea pensiilor 263/2010.
In plus invocati si prevederile art 82 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 care precizeaza ca in cazul trecerii de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos
Scris de: Elisabeta la data: 03/17/2013 7:06pm
Data nasterii:1953.02.23
Stagiul de cotizare:38ani 10luni 7 zile
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru raspuns. Mai am niste nelamuriri.Am primit buletinul de calcul de la casa de pensii,am introdus toate datele in programul dvs.de calcul al pensiei asa cu au scris in buletin si a iesit o diferenta destul de mare. Ei au modificat si cuantumul pensiei de invaliditate de la acordare,de fapt au emis acum o decizie de recalculare. Eu nu am cerut acest lucru.Este corect sa modifice nr.punctelor pentru care am primit pensie de invaliditate din ian.2007? S-a modificat legea,dupa care se acorda punctele si este legal sa modifice punctele retroactiv? Va rog sa ma scuzati dar nu stiu ce sa fac.
Scris de: la pensie la data: 03/19/2013 8:12am
Sunteti foarte confuza in datele pe care le dati si nu putem sa analizam situatia dv cu asemenea date.
Actuala lege a pensiilor a modificat modul de calcul al pensiilor dar in cazul dv nu se modifica nici modul de calcul al pensiiei de invaliditate si nici al pensiei pentru limita de varsta.
Daca vi s-a recalculat pensia de invaliditate aceasta s-a facut din alte motive nu din cauza ca s-a schimbat legea ci putea fi facuta numai in cazul ca s-au constatat erori in calculul anterior.
Pentru a face o verificare a ambelor pensii introduceti date in cele doua programe in asa fel pentru a va calcula cu unul pensie de invaliditate si cu altul pensia pentru limita de varsta astfel :
1 Pentru pensia de invaliditate
- introduceti date numai pana in luna iunie 2007.
2 Pentru pensia pentru limita de varsta :
- Introduceti date pana in iulie 2012
- In perioada iulie 2007 – iulie 2012 introduceti codul “L” si in coloana salariilor introduceti pensia de invaliditate primita.
Introducerea codului “P2” sau “P1” este gresita. Nu mai insistam de ce.
La comparatia punctajului total al pensiei intre cel calculat de Casa de pensii si cel rezultat cu programul nostru aveti in vedere ca in calculul Casei de pensii se evidentiaza separat un punctaj suplimentar pentru contributia la pensie suplimentara inainte de aprilie 2001. Este preferabil sa comparati punctajele medii anuale iesite din calcul. Aveti in vedere ca valoarea pensiei iesite din calcul pe site este mai mare si datorita faptului ca acesta acum foloseste o valoare a punctului de pensie mai mare, valabila incepand cu ianuarie 2013. Din aceasta cauza la fel este bine sa comparati punctajele medii anuale.
Daca mai aveti nelamuriri dupa aceste modificari reveniti dar cu date mai clare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1