Subiect "insotitor" Deschis de veta la data: 03/31/2013 12:26am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
insotitor
Scris de: veta la data: 03/31/2013 12:26am
Gen:m
Data nasterii:14.05.53
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:o persoana este pentru prima data insotitorul unei persoane cu handicap grav;nu a mai lucrat in domeniu niciodata;cit salariu trebuie sa primeasca pe luna?unde pot vedea indatoririle pe care le are fata de acesta si de asemenea facilitatile de care beneficiaza
multumesc
Re: insotitor
Scris de: la pensie la data: 03/31/2013 2:47pm
Situatia prezentata de dv este putin neclara pentru noi deoarece nu ati precizat datele privind situatia persoanei cu handicap grav: minor, adult fara pensie sau adult cu pensie. In plus site-ul nostru nu se ocupa cu legislatia privind persoanele cu handicap si informatiile date de noi trebuie sa le luati cu o anumita rezerva
1 Persoanele cu handicap grav minore sau adulte fara pensie conform legii 448/2006 au dreptul la asistent personal sau indemnizatie de insotitor . Drepturile salariale ale acestora sunt stabilite de catre primariile locale.
Obligatiile si drepturile asistentului personal sunt prezentate in legea 448/2006 si acesta incheie cu primaria un contract de munca.
Indemnizatia de insotitor este acordata de catre primarie persoanelor cu handicap la o valoare stabilita de primarie
Drepturile si obligatiile insotitorului precum si plata acestuia se stabilesc intre insotitor si persoana cu handicap sau reprezentantii acestuia.
2 Persoanele adulte cu drept la pensie au dreptul sa aleaga intre asistent personal angajat si platit de primarie sau indemnizatia de insotitor platita de Casa de pensii
-Asistentul personal angajat cu contract de munca de primarie are aceleasi drepturi si indatorii ca la nr 1
Indemnizatia de insotitor platita de Casa de pensii persoanei pensionare si cu handicap grav este in prezent de 610 lei adica de 80 % din valoarea punctului de pensie (762,10 lei).
Ca si la nr 1 drepturile si obligatiile insotitorului precum si plata acestuia se stabilesc intre insotitor si persoana cu handicap sau reprezentantii acestuia.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1