Subiect "Pensie" Deschis de Afrasinei Constantin la data: 04/05/2013 2:44pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie
Scris de: Afrasinei Constantin la data: 04/05/2013 2:44pm
Gen:Afrasinei Constantin
Data nasterii:25.07.1964
Stagiul de cotizare:14 ani in Romania(grupa I) si 15 ani in Italia.
Alte date:Lucrez in continuare in Italia cu contract de munca.
Intrebare:Virsta de pensionare
Vreau sa ma intorc in Romania aproape de ani de pensionare.
Intrebarea este: pentru ani lucrati in Romania pot iesi la pensie la 65 de ani (conf legii actuale)iar pentru anii lucrati in Italia trebuie sa astept virsta de pensionare care este in Italia adica 67 ani(conf. legii actuale binenteles)sau virsta de pensionare este cea din Romania?.Mai mentionez ca sint cetatean Roman-Italian,cu domiciliul si in Romania. Va multumesc anticipat.
Re: Pensie
Scris de: la pensie la data: 04/06/2013 8:57am
Dv veti primi o pensie comunitara compusa din doua componente, o componenta platita de statul Roman pentru stagiul de cotizare din Romania si o componenta platita de institutia din Italia la care ati contribuit la pensie. Cele doua componente sunt calculate conform legislatiei in vigoare din tarile respective.
Daca pentru deschiderea dreptului la pensie legislatia prevede un anumit stagiu de cotizare sunt recunoscute reciproc stagiile din cealalta tara.
Legislatia din Romania prevede :
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in gr de munca, in 25 iulie 2029 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” . Aceasta informatie o obtineti de la angajatorul la care ati lucrat stagiul in grupa I de munca.
Pentru un stagiul de 14 ani in gr I de munca beneficiati de un spor de vechime de 7 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare in Romania de 21 ani.
Daca stagiul dv de gr I a fost echivalat cu conditii speciale pentru 14 ani in conditii speciale beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 7 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 58 ani adica in 25 iulie 2022
Daca stagiul dv de gr I a fost echivalat cu conditii deosebite pentru un stagiul de 14 ani in conditii deosebite de munca beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 62 ani adica in 25 iulie 2026
Aceste reduceri ale varstei de pensionare se acorda cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 ani dar pentru aceasta trebuie sa faceti dovada stagiului cotizat in Italia care este recunoscut numai ca vechime.
In Romania in ultimii ani a fost initiata o actiune obligatorie de scanare a carnetelor de munca si daca aveti carnetul de munca in posesia dv acesta trebuie prezentat la una din Casele de pensii teritoriale din Romania pentru scanare
Scanarea carnetului de munca poate fi facuta si de o alta persoana cu domiciliul in Romania daca o imputerniciti prin o procura eliberata de ambasada sau consulatul Romaniei din tara in care va aflati.
Dosarul de pensionare poate fi depus in tara de domiciliu la institutia care ati platit contributia la pensie si aceasta prin colaborare cu institutia corespondenta din Romania (Casa Nationala de Pensii Publice) calculeaza cele doua componente ale pensiilor si le transmit la domiciliul dv.
Pentru alte informatii privind pensile comunitare puteti accesa site-ul Casei Nationale de pensii din Romania de la adresa :
http://www.cnpas.org/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
“Integrare Europeana”
“Relatii europene”
sau adresandu-va direct institutiei din Italia care se ocupa de pensii si la care au fost platite cotributiile de pensii.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1