Subiect "Inscriere de date in program" Deschis de Validela la data: 04/06/2013 3:20am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Inscriere de date in program
Scris de: Validela la data: 04/06/2013 3:20am
Gen:M
Data nasterii:30 05 1949
Stagiul de cotizare:din 1966 si in rezent, tot cotizez...
Alte date:
Intrebare:1 - In coloana „Salariu tarifar” sunt doua optiuni: lunar sau orar; in cartea de munca, salariul este trecut, cand ca o suma totala pe luna, cand, ca salariu tarifar pe ora! Aceste sume se trec ca atare in fiecare celula, sau, daca s-a inceput introducerea cu salariul tarifar pe luna, trebuie transformat si salariul tarifar pe ora in acelasi cuantum? Precizez ca programul nu retine salariul tarifar pe ora, de exemplu, 5,35 lei/ora ci, este preluat doar fara zecimale: 5!
2 – in majoritatea situatiilor, schimbarea retributiei intervine la date diferite din cursul unei luni, astfel ca intr-o singura luna, pot apare 2 salarii in cartea de munca, de exemplu: pana la 15 mai = 800 lei/luna iar dupa aceasta data = 900 lei/luna, insa, programul preia 800 lei pe intreaga luna mai, nefiind posibil corectarea in program a numarului de zile pentru care s-a realizat 800 lei/luna si nr. de zile - din aceeasi luna - pentru care s-a realizat 900 lei/luna! Pot fi acestea niste erori asumate implicit de solicitant, sau ne rezumam sa intelegem ca acest program este doar ca un joc pentru evaluari aproximative?
3 – in cartea de munca sunt anumite mentiuni impuse de legea dogmatica a comunismului („in perioada ... nu a lucrat 2 zile fiind absent nemotivat, care se scad din vechimea in munca cf. Art. 3 din L 3/1977” sau „...nu a lucrat fiind invoit 6 zile care se scad din vechimea in munca...”); astfel de mentiuni - care nu pot fi incluse in program, - au vreo relevanta asupra rezultatului final ?
Re: Inscriere de date in program
Scris de: la pensie la data: 04/06/2013 9:01am
1. Codul “O” orar sau “L” lunar se selecteaza pentru fiecare luna separat fiind conditionata numai corespondenta intre cod si tipul salariului introdus.
Dificultatiler intampinate la introducerea salariului orar se datoreaza faptului ca programul foloseste regula americana cu “.” punctul in loc de “,” vigula . Deci incercati 5.35 in loc de 5,35.
2. Ne pare rau faceti presupunerea ca toata munca noastra are scopul sa va distram pe dv. In acest caz arr trebui sa evitati folosirea lui
Evident ca trebuie sa va asumati anumite erori avand in vedere faptul ca programul este mai simplu decat cel al Casei de pensii. Dar aceste erori pot fi diminuate prin diverse artificii. In exemplul dv eroarea poate scadea mult daca veti introduce un salariu mediu ponderat de 850 lei
Deasemeni tot pentru imbunatatirea rezultatului iesit din calcul este recomandat ca dupa terminarea introducerii datelor sa reveniti si sa cereti verificarea acestor date.
3 Inainte de utilizarea programului cititi lamuririle si instructiunile privind modul de utilizare a programului de calcul date de noi la adresele
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
http://www.lapensie.com/logare.php
Ca o curiozitate exemplele date de dv nu au relevanta pe perioada comunista si in continuare pana in 31 martie 2001 deoarece datele introduse in calculul pensiei sunt cele consemnate in carnetul de munca si in adeverintele eliberate de angajator. Daca aceste perioade nu sunt consemnate in aceste acte functionarii casei de pensii nu pot sti la fel ca dv cate nemotivate ati facut in aceasta perioada.
In schimb pe perioada capitalista, dupa 01 aprilie 2001 datorita mijloacelor electronice angajatorii au transmis pe support electronic lunar situatiile individuale ale angajatilor si la calculul pensiei se scad perioadele nelucrate.
Dar din fericire pentru a va usura munca sumele realizate dupa aprilie 2001 pot fi obtinute contra cost de la Casa de pensii cerand “Situatia stagiului de cotizare”
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1