Subiect "recalculare pensie la modificare grad de invaliditate" Deschis de Gabriela M la data: 05/22/2013 8:22am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie la modificare grad de invaliditate
Scris de: Gabriela M la data: 05/22/2013 8:22am
Gen: F
Data nasterii: 15/11/1977
Stagiul de cotizare: 16 ani 7 luni (din care 3 ani 11 luni studii universitare la zi; 1 an 2 luni angajat cu 1/2 norma prin acordarea pensiei de invaliditate grd. 3)
Alte date: In prezent pensia de invaliditate grd.3 este de 801 lei.
Intrebare:
Prin amabilitatea dvs va rog sa imi oferiti urmatoarele lamuriri cu privire la recalcularea pensiei de invaliditate la modificarea incadrarii in alt grad de invaliditate, din gradul III in gradul II (sau I), pentru boala obisnuita.

Astfel, la recalcularea pensiei de invaliditate gradul III (de 801 lei in prezent) in gradul II (sau I):
1.rezulta pensie de invaliditate in cuantum mai mic sau mai mare decat 801 lei, pensia actuala?
2.se ia in calcul stagiu potential pentru perioada viitoare ramasa pana la implinirea varstei de pensionare? (Mentionez ca la calcularea pensiei de invaliditate de gr III pentru boala obisnuita nu a fost acordat stagiu potential.)
3.se iau in calcul castigurile obtinute cu contract de munca cu jumatate de norma, care s-au evidentiat in declaratiile CAS? Sau aceste castiguri se vor lua in calcul la transformarea pensiei de invaliditate in pensie pentru limita de varsta?

Va multumesc anticipat pentru informatiile dv.
Re: recalculare pensie la modificare grad de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 05/23/2013 7:26am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 15 noiembrie 2040 la varsta standard de pensionare de 63 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
1. Daca la calculul pensiei de invaliditate de gr III nu ati primit stagiu potential desi nu veti stagiu complet de cotizare inseamna ca ati obtinut aceasta pensie dupa 01 ianuarie 2011. In acest caz daca vi se modifica gradul de invaliditate pensia se va recalcula acordanduvi-se stagiu potential iar perioada cat ati primit pensie de invaliditate se considera stagiu de cotizare asimilat si nu va fi luata in calcul si nici sumele castigate prin contract cu jumatate de norma. In aceste conditii pensia va fi mai mare numai datorita stagiului potential primit.
2 In cazul modificarii gradului de invaliditate stagiul potential se acorda ca diferenta intre stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul de cotizare realizat pana la data acodarii noii pensii de invaliditate (inclusiv stagiile asimilate pentru studii universitare si pensie de invaliditate)
3 Stagiul de cotizare asimilat pe perioada cat ati primit pensie de invaliditate de la data cat ati primit pensie de invaliditate de gr III (probabil martie 2011) precum si sumele castigate prin contract cu jumatate de norma cat ati avut pensie de invaliditate de gr III se iau in calcul pensiei numai la transformarea ei in pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani.
Re: recalculare pensie la modificare grad de invaliditate
Scris de: Crisan Larisa-Elena la data: 09/30/2015 6:15am
Gen:F
Data nasterii:13.12.1983
Stagiul de cotizare:-
Alte date:0729788935
Intrebare:As dori sa aflu ce suma as primi la pensia de invaliditate,daca m-as angaja cu jumatate de norma si in ce grad m-as incadra?
Re: recalculare pensie la modificare grad de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 10/02/2015 3:15am
Pentru Crisan Larisa-Elena
Atat intrebarea cat si situatia dv este confuza si arata ca dv nu aveti cunostintele minime necesare despre pensia de invaliditate.
Pensia de invaliditate se acorda celor care din cauza unei afectiuni le-a scazut capacitatea de munca sub 50 %. Constatarea scaderii capacitatii de munca este facuta de o Comisie de expertiza a capacitatii de munca organizata la nivelul fiecarei Case teritoriale de pensii in urma depunerii unui dosar medical si a unei expertize medicale.
Aceasta comisie incadreaza viitorii pensionari in trei grade de invaliditate astfel
- In gradul I de invaliditate pe cei care au pierdut intreaga capacitate de munca si au pierdut si capacitatea de autoservire
- In gradul II de invaliditate pe cei care au pierdut intreaga capacitate de munca si au pastrat capacitate de autoservire.
- In gradul III de invaliditate pe cei care au pierdut mai mult de 50 % din capacitate de munca
Dupa pensionare cei incadrati in gradele I si II de invaliditate nu au dreptul sa se angajeze si sa cumuleze pensia cu salariu iar cei cu gradul III de invaliditate se pot angaja cu jumatate de norma (4 ore zilnic) si pot cumula pensia cu salariul corespunzator.
Valoarea pensiei de invaliditate depinde de perioada lucrata inainte de pensionare si de gradul de invaliditate.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1