Subiect "Stagiu lucrat in strainatate" Deschis de Ivanoiu la data: 08/13/2013 3:44am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiu lucrat in strainatate
Scris de: Ivanoiu la data: 08/13/2013 3:44am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am vazut ca in site figureaza in pagina principala la rubrica „Pensie anticipata partiala”, urmatoarea formulare:
”Pensia anticipata partiala se diminueaza si pentru ca nu se iau in considerare punctajele pentru perioadele asimilate (Facultate, Stagiu Militar, Invaliditate)”
Ïn acelasi timp, in „Forum” la rubrica „Pensie anticipata partiala” se regaseste urmatoarea fraza:
„La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se iau in calcul perioadele asimilate prevazute pentru studii superioare, stagiu militar, perioada cand asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate si stagiile de cotizare lucrate in strainatate”
Intrebarea este de unde provine incadrarea ca perioada asimilata a unui stagiu de cotizare lucrat in strainatate deoarece in Legea 263/2010 la art. 65 alin. (3) se stipuleaza ca: „La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g”….
Nu este mentionat nimic privind incadrarea ca o perioada asimilata a unui stagiu de cotizare lucrat in strainatate !?!
Singura mentiune gasita intr-un alt forum de discutii este o contestare a incadrarii unei perioade lucrata in strainatate (Siria) inainte de 1990 ca o perioada asimilata si pentru care i s-ar fi calculat punctajul la salariul minim pe economie la acea data, in timp ce persoana respectiva a avut un salariu mult mai mare pentru care i s-ar fi retinut si virat la stat contributia CAS si pensia suplimentara ….
Re: Stagiu lucrat in strainatate
Scris de: la pensie la data: 08/14/2013 2:58am
Aveti dreptate in pagina de pe forum a aparut o eroare pe care o vom remedia in timpul cel mai scurt posibil. Aceasta formulare a fost corecta pana la intrarea Romaniei in UE.
Problema recunoasterii stagiilor de cotizare in strainatate a avut urmatoarea evolutie:
Inainte de intrarea Romaniei in UE recunoasterea stagiilor de cotizare se facea numai pentru stagiile facute in tarile cu care Romania avea incheiate acorduri bilaterale in domeniul asigurarilor sociale. Pe site-ul Casei Nationale de Pensii a fost postata o lista cu tarile cu care Romania avea incheiate acorduri bilaterale precum si modelul acordului bilateral in acest domeniu. In acest model era specificat ca stagiile de cotizare in strainatate nu erau luate in calcul stagiilor de cotizare pentru pensile anticipate si anticipate partiale.
Dupa intrarea Romaniei in UE a trebuit sa se armonizeze legislatia noastra cu cea comunitara in vederea asigurarii egalitatii de sanse pentru toti cetatenii uniunii. Aceasta s-a facut prin incheierea altor acorduri bilaterale in care stagiile de cotizare in tarile din Uniunea Europeana erau recunoscute si pentru pensile anticipate sau anticipate partiale.
Stagiile de cotizare din tarile din afara UE sunt recunoascute conform prevederilor acordurilor bilaterale care nu mai sunt identice si pentru a afla aceste prevederi trebuie ca cei interesati sa se adreseze direct Directiei Relatii Internationale din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice Bucuresti.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1