Subiect "recalculare pensie" Deschis de gepop la data: 10/14/2013 11:34am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
recalculare pensie
Scris de: gepop la data: 10/14/2013 11:34am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: va scriu pt fratele meu care a lucrat in turnatorie 24 de ani si in militie 1 an si jumatate, ambele locuri de munca fiind incadrate in grupa speciala de munca. poate face actiune in instanta pt recalcularea pensiei avand in vedere faptul ca a iesit la pensie in 1988? are colegi si au castigat si ceva bani din urma si li s-a marit si punctul de pensie (s-a mers pe faptul ca trebuia sa se imparta la 20 ani, nu la cat or fi impartit atunci)nu stiu prea bine, dar poate ma lamuriti d-voastra. multumesc f mult, urandu-va multa sanatate
Re: recalculare pensie
Scris de: la pensie la data: 10/15/2013 1:20pm
Inainte de 1 aprilie 2001 grupa superioara de munca a fost numita grupa I de munca.
Dupa aceasta data unele stagii in gr I de munca au fost echivalate cu grupa “conditii speciale” prin legea 226/2006 anexa 1 iar restul cu grupa “conditii deosebite” prin HG 261/2001.
Cei care au iesit la pensie in perioada 01 aprilie 2001 si 31 decembrie 2010 si au realizat un stagiu de 25 ani de cotizare in conditii speciale au beneficiat conform art 3 din legea 226/2006 de reducerea varstei de pensionare cu 15 ani si reducerea stagiului complet de cotizare (cu care se calculeaza punctajul mediu al pensiei) la 25 ani.
Cei care au iesit la pensie inainte de aprilie 2001 si au realizat stagiul de 25 ani in conditii speciale mai puteau beneficia numai de reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 ani la 25 ani. Acestora insa li s-a recalculat pensile conform OUG 4/2005 inainte de aparitia legii 226/2006 cu stagiul complet de cotizare de 30 ani si pentru a beneficia de reducerea stagiului complet de cotizare la 25 ani trebuia sa ceara acest lucru.
Probabil deoarece fratele dv a avut stagii in conditii speciale atat in sistemul public de pensii cat si cel militar nu a facut aceasta cerere.
Opinia noastra este ca are dreptul la recalcularea pensiei conform art 3 din legea 226/2006 si daca nu a beneficiat credem ca trebuie sa procedeze astfel :
-Sa depuna o cerere de recalculare a pensiei la Casa de pensii in care sa demostreze ca are in total un stagiu de 25 ani in conditii speciale.
- Daca ii este respinsa cererea sa depuna o contestatie la Comisia Centrala de Contestatii (aceasta se depune tot la registratura Casei de pensii).
- Daca si contestatia ii este respinsa sa deschida actiune in justitie (la tribunal).

Dar trebuie sa va atentionam ca fratele dv a beneficiat in doua etape de punctaje suplimentare pentru stagiile in grupa I de munca si in cazul in care beneficiaza de reducerea stagiului de cotizare la 25 ani nu mai beneficiaza de acest punctaj suplimentar. In aceste conditii neavand date suplimentare nu va putem spune care varianta este mai buna sa conteste sau nu..
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1