Subiect "Includere indemnizatie C.A. in calcul pensie anticipata partial pt 1995 - 2007." Deschis de eliza la data: 10/14/2013 3:56pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Includere indemnizatie C.A. in calcul pensie anticipata partial pt 1995 - 2007.
Scris de: eliza la data: 10/14/2013 3:56pm
Gen:F
Data nasterii:1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Re: Includere indemnizatie C.A. in calcul pensie anticipata partial pt 1995 - 2007.
Scris de: la pensie la data: 10/16/2013 2:48am
Daca va referiti la consiliile de administratie aceste indemnizatii sunt luate in calcul daca pentru perioada inainte de aprilie 2001 prezentati o adeverinta cu aceste indemnizatii iar pentru perioada dupa aceasta data daca pentru ele s-a platit CAS, adica daca veniturile totale realizate de dv in acea perioada nu au depasit sumele limita precizate de noi pe site la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php
Re: Includere indemnizatie C.A. in calcul pensie anticipata partial pt 1995 - 2007.
Scris de: Eliza la data: 10/16/2013 9:53am
la pensie :
Daca va referiti la consiliile de administratie aceste indemnizatii sunt luate in calcul daca pentru perioada inainte de aprilie 2001 prezentati o adeverinta cu aceste indemnizatii iar pentru perioada dupa aceasta data daca pentru ele s-a platit CAS, adica daca veniturile totale realizate de dv in acea perioada nu au depasit sumele limita precizate de noi pe site la adresa :
http://www.lapensie.com/forum/limitarea-salariului-luat-in-calculul-pensiei.php

"Multumesc pentru raspuns.

1. Spuneti-mi va rog care este baza legala pt includerea in calcul pensie a acestor indemnizatii primite pentru consiliile de administratie inainte de aprilie 2001. Pentru ca ma incadrez in termen voi depune contestatia pentru recalculare prin includerea sumelor conform adeverinta. (Am depus adeverinta la dosar, din care rezulta ca sa platit CAS, dar pt perioada1995 - martie 2001 nu mi s-a luat in calcul pensie. Dupa acesta perioada am verificat si s-a inclus conform precizarii dvs.)
2. Am verificat calculul anexat deciziei de pensionare si am facut cu aceste date simularea pe programul dvs. Punctajul total obtinut prin program este mai mare 68.25102 fata de 68.08723 primit iar punctaj mediu anual 2.27503 mai mic fata de 2.36631 stabilit prin decizie,aferent indicelui de corectie 0.13394. Ce parere aveti despre aceste diferente? O fi calculat corect?
La astea nu ma pricep si nu stiu la ce sa ma refer in contestatie. Ce sfat imi dati la acest punct!?
Va multumesc.
Cu stima.
Scris de: la pensie la data: 10/17/2013 1:16pm
Nu exista o prevedere legala expresa privind luarea in calculul punctajului pensiei a indemnizatiei ca membru al consiliului de administratie insa noi va sugeram urmatoarea motivatie :
- Prin art 1 alin (1) din HG 1550/2004 s-a stabilit ca pensiilor din sistemul public de pensii stabilite inainte de 01 aprilie 2001 sa fie evaluate, in conformitate cu prevederile legii 19/2000,
- Conform prevederilor art 2 litera e) din legea pensiilor 19/2000 unul din principiile acestei legi este cel al contributivitatii adica se iau in calculul punctajului pensiei sumele pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale (CAS).
- Inainte de aprilie 2001 angajatorul a platit CAS pentru intreg fondul de salarii.
- Conform prevederilor punctului 19 din ordinul 340/2001 Normele de aplicare ale legii pensiilor 19/2000
in venitul brut luat in calculul punctajului pensiei intra si “acele venituri in bani sau in natura care sunt obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate, in folosul unor entitati altele decat angajatorul la care deruleaza activitatea de baza”

In ceeace priveste rezultatul calcului avem urmatoarele observatii :
Diferenta la punctajul total este de + 0,24 % la programul de pe site fata de decizie care consideram a fi acceptabila
Nu am putut sa verificam de unde provine aceasta eroare deoarece la adresa dv de email nu am gasit programul folosit.
In privinta punctajului mediu deoarece programul nostru nu este inca adaptat legii pensiilor 263/2010 rezultatul trebuie corectat astfel :
Punctajul mediu annual se face ipartind punctajul total la 30,5 (conform noii legi dv aveti stagiul complet de cotizare de 30 ani si 6 luni.
Adica :68,25102/30,5 = 2,23774 puncte
Punctajul mediu se corecteaza cu indicele de corectie stabilit pe anul 2013 inmultind punctajul mediu cu 1,06.
Adica : 2,23774 X 1,06 =2,37200 puncte
In urma rezultatelor obtinute consideram calculul pensiei dv de catre Casa de pensii este corect.
Scris de: Eliza la data: 02/05/2014 9:27am
Gen:f
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare: Referitor neincludere in calcul pensie a indemnizatiei primita ca membru in Consiliu Administratie in perioada noi 1995 - 01.04.2001, am sesizat Casa Locala de Pensii si am primit urmatorul raspuns:
“ Conform art 128 ali. 2din Norme de aplicare a Legii 263/2010 publicate in HG 257/2011 pt perioadele anterioare datei de 01.04.2001 in care o persoana a cumulat 2 functii, la stabilirea punctajelor anuale se utilizeaza salariile brute sau nete , dupa caz, inclusiv sporurule cu caracter permanent corespunzatoare functiei de baza. In cazul dvs pt perioadele anterioare datei de 01.04.2001 indemnizatia aferenta functiei de membru in Consiliu Administratie nu se valorifica, iar dupa data de01.04.2001, sumele aferente se regasesc in baza CAS.”
Concluzia Casei de Pensii este ca “pensia este legal si corect stabilita iar cererea se claseaza la dosar.”
Cautand informatii, am gasit un raspuns care imi da sperante, postat pe un site specializat - juridic cu decizia de mai jos. Cazul este asemanator pt ca se refera la includere in calcul pensie a sporurilor confirmate de angajator prin adeverinta ca s-a platit CAS, cuprinde perioada si precizeaza baza legala care include la pct i. si “sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori.”
Deoarece apreciez acest site , ma adresez cu rugamintea (neavand studii jurudice) de a-mi spune parerea dvs si calea pe care trebui sa o urmez pentru rezolvarea acestei situatii.
Va multumesc.
Decizia nr.734/R din 25 martie 2008, Sectia civila, Curtea de Apel Cluj

Potrivit art. 1 din Decretul nr. 389/1972 angajatorii au varsat contributia de 15% asupra castigului brut realizat de personal, indiferent de forma in care s-au realizat aceste venituri.

In baza art. 2 lit. e din Legea nr. 19/2000 drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite iar veniturile la care a facut referire au fost avute in vedere la calcularea si aplicarea contributiilor.

Nu se poate admite ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sa fie constituita din anumite sume, iar la stabilirea pensiei cu prestatie de asigurari sociale veniturile in cauza sa nu se ia in considerare deoarece ne-am afla in situatia in care aceasta prestatie nu ar fi proportionala cu pretul platit, creandu-se o inechitate.

Prin sentinta civila nr. 2295 din 26 noiembrie 2007, pronuntata de Tribunalul Cluj, s-a admis in parte actiunea formulata de reclamanta S.L. impotriva paratei CASA JUDETEANA DE PENSII CLUJ, parata fiind obligata sa emita o noua decizie de pensionare pentru reclamanta, cu data de 20 sept.2007, cu luarea in considerare a Adeverintei nr. 1106 din 28.02.2007 emisa de SC M. SA.

S-au respins celelalte capete de cerere.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, tribunalul a retinut ca prin Decizia nr. 171424 emisa la 30 aug.2005, reclamantei i s-a recalculat pensia care trebuie acordata, fiind stabilit si stagiul de cotizare si vechimea in munca.

In cursul anului 2007, reclamanta a depus o cerere la parata pentru a-i fi recalculata pensia avand-se in vedere si sporurile de care a beneficiat in perioada 13 aprilie 1973 – 16 aprilie 1992.

Din aceasta adeverinta rezulta ca in perioada 13 apr. 1973 – 16 apr.1992 reclamanta, avand functia de laboranta, a realizat venituri suplimentare la retributia tarifara de incadrare si pentru care s-au achitat lunar cotele la CAS, inclusiv contributia la pensia suplimentara, cu toate acestea parata a respins cererea reclamantei.

Avand in vedere cele de mai sus, instanta in temeiul art.155 coroborat cu art.87 din Legea nr. 19/2000 a admis in parte actiunea.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs parata CASA JUDEOEAN? DE PENSII CLUJ, solicitand admiterea recursului, casarea sentintei nr. 2295/2007 a Tribunalului Cluj si respingerea actiunii.

In motivele de recurs arata ca reclamantului i s-a stabilit pensia in conformitate cu Legea nr. 3/1977, iar recalcularea s-a facut in baza unor legi speciale, Legea nr. 19/2000 fiind incidenta numai celor pensionati in baza acestei legi.

Potrivit art. VI al O.U.G. nr. 4/2005, nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor de dinainte de 01.04.2001 formele de retribuire in acord, astfel ca nu pot fi luate in calcul la recalcularea pensiei.

Reclamanta S.L., prin intampinare, solicita respingerea recursului si mentinerea sentintei atacate ca fiind temeinica si legala.

Examinand hotararea atacata in raport de motivele invocate, Curtea de Apel urmeaza sa respinga recursul pentru urmatoarele considerente:

Veniturile obtinute suplimentar la retributia tarifara de incadrare au avut caracter permanent in perioada aratata fiind cumulate cu salariul individual brut si incluse alaturi de celelalte sporuri in baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, achitandu-se lunar atat cotele CAS cat si contributia la fondul pentru pensia suplimentara. Introducerea acestor sporuri in baza de calcul a contributiei pentru asigurari sociale se incadreaza in disp. art. 23 din Legea nr. 19/2000 si aceste sporuri sunt prevazute de art. 78 din aceeasi lege.

Desi potrivit disp. O.U.G. nr. 4/2005 sumele reprezentand acordul nu se iau in calculul drepturilor de pensie intrucat ele nu au facut parte din baza de calcul a pensiei conform legislatiei anterioare, invocandu-se imposibilitatea verificarii respectivelor venituri (venituri pe care le probeaza cu inscrisurile aratate in adeverinta depusa la dosar), rolul instantei este nu doar de a constata si cenzura directa aplicare a O.U.G. nr. 4/2005 ci si de a interpreta actul normativ, inclusiv prin prisma Legii nr. 19/2000 (pentru ca procedura de recalculare vizeaza tocmai inlaturarea discriminarilor), opinia fiind aceea ca in pofida acestei reglementari exprese, sumele se impune a fi luate in calcul.

Rationamentul juridic ce sta la baza acestei opinii este fundamentat de forta juridica a legii fata de ordonanta, pe considerente de echitate si motive care tin de preeminenta principiilor in baza carora un text de lege a fost edictat in raport de exceptiile ce au la baza tratamente discriminatorii.

Conform disp. art. 2 alin. 1 din O.U.G. nr. 4/2000 modificata recalcularea se efectueaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, cu respectarea Legii nr. 19/2000.

Din mentiunile aratate in adeverinta depusa la dosar rezulta ca reclamantul a realizat venituri din acord, compensatii si premii care au fost incluse in baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale si pensie pensia suplimentara.

Pe toata aceasta perioada s-au achitat lunar cotele de CAS inclusiv contributia la pensia suplimentara conform cu legislatia in vigoare iar sporurile trecute in coloana acord au avut caracter de venit in intelesul Legii nr. 49/1982.

Potrivit art. 1 din Decretul nr. 389/1972 angajatorii au varsat contributia de 15% asupra castigului brut realizat de personal, indiferent de forma in care s-au realizat aceste venituri.

In conformitate cu art. 164 din Legea nr. 19/2000, la determinarea punctajelor se utilizeaza salariile brute sau nete in baza inregistrarilor din carnetele de munca iar la alin. 2 se stipuleaza ca se au in vedere si sporurile inregistrate in carnetele de munca. Aceasta nu inseamna ca sporurile neinregistrate in carnetele de munca si care au intrat in bazele de calcul a contributiei de asigurari sociale nu ar putea fi luate in considerare atata vreme cat se face dovada existentei acestora prin adeverinte, intrucat ar atrage incalcarea unuia din principiile ce guverneaza sistemul public de asigurari sociale.

In baza art. 2 lit. e din Legea nr. 19/2000 drepturile de asigurari sociale se cuvin pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite iar veniturile la care a facut referire au fost avute in vedere la calcularea si aplicarea contributiilor.

Nu se poate admite ca baza de calcul a contributiei de asigurari sociale sa fie constituita si din aceste sume iar la stabilirea pensiei cu prestatie de asigurari sociale sa nu se ia in considerare deoarece ne-am afla in situatia in care aceasta prestatie nu ar fi proportionala cu pretul platit, creandu-se o inechitate.

In concretizarea acestui principiu art. 78 alin. 4 din Legea nr. 19/2000 prevede ca punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin. (1) si (2), se calculeaza la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.

In aplicare acestui text legal art. I pct. 7 din Ordinul nr. 680 din 1 august 2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 prevede ca punctul 19 de la sectiunea I "Dispozitii generale (capitolul I din lege)" a capitolului A "Contributia de asigurari sociale" va avea urmatorul cuprins: "19. Prin sintagma venitul brut realizat lunar se intelege venitul brut in bani, achitat din fondul de salarii, reprezentand:
“• i) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
• l) alte sume acordate potrivit legii."
Scris de: la pensie la data: 02/07/2014 2:38am
Trebuie mai intai sa ne exprimam nedumerirea privind faptul ca ati adresat contestatia tot Casei de pensii teritoriale care v-a calculat pensia. Noi consideram ca aceasta trebuia adresata Comisiei Centrale de Contestatii.
Dupa interpretarea noastra in raspunsul dat de Casa de pensii la contestatia dv motivarea este gresita deoarece art 128 ali.(2) din Norme de aplicare a Legii 263/2010 publicate in HG 257/2011 se refera la venituri obtinute prin cumularea a doua functii la acelasi angajator nu la venituri ” care sunt obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate, in folosul unor entitati altele decat angajatorul la care deruleaza activitatea de baza” asa cum se precizeaza in art 19 din ordinul 340/2001 Normele de aplicare ale legii pensiilor 19/2000 citat de noi in raspunsul anterior.
In ceeace priveste sentinta civila a tribunalului din Cluj aceasta are o cauza diferita de a dv si anume veniturile obtinute din accord care au o alta solutionare la care nu mai insistam.
Noi consideram ca trebuie sa procedati in continuare astfel :
- Daca ati adresat prima contestatie Casei de pensii teritoriale si aceasta a fost respinsa intocmiti o alta contestatie catre “Comisia Centrala de Contestatii” care este constituita la nicvelul Casei Nationale de pensii.
- Contestatia se depune tot la registratura Casei teritoriale de pensii. Daca vi se refuza inregistrarea o trimiteti prin posta.
- In continutul contestatiei mentionati si faptul ca ati facut contestatie la Casa de pensii teritoriale si aceasta a fost respinsa cu motivarea gresita dupa parerea dv.
- Daca si la aceasta contestatie primiti un raspuns neconvenabil deschideti o actiune in justitie (la tribunalul territorial de care apartineti) . Aceasta actiune este scutita de taxe.
Scris de: eliza la data: 02/10/2014 4:31pm
Va multumesc foarte mult.
Re: Contestatie Includere indemnizatii Consiliu Administratie S.A. in calcul pensie anterior 01.04.2001.
Scris de: Eliza la data: 01/15/2015 5:04pm
Gen:f
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Referitor Contestatie pt. valorificare in calcul pensie Indemnizatie membru Consiliu Administratie Societate pe Actiuni perioada anterioara 01.04.2001 pt care s-a platit CAS conform adeverinta.
Urmare recomandariilor dvs, anterioare, pentru care va multumesc, am adresat Contestatia Comisiei Centrale de Contestatii al Casei Nationale de Pensii Publice prin Casa de Pensii sector 2 cu nr. 405854/13.03.2014.
Am primit raspunsul cu nr. 405854/ 04.09.2014 emis de Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti dar semnat de aceleasi persoane din conducerea Casa de Pensii sector 2.
Sumele din adeverinta si de aceasta data sunt nevalorificate in calcul pensie.
Motivatie: … “ Conform art 128 ali. 2din Norme de aplicare a Legii 263/2010 publicate in HG 257/2011 pt perioadele anterioare datei de 01.04.2001 in care o persoana a cumulat 2 functii, la stabilirea punctajelor anuale se utilizeaza salariile brute sau nete , dupa caz, inclusiv sporurile cu caracter permanent corespunzatoare functiei de baza. …Pentru perioada 1995 – 2001 au fost valorificate salariile brute sau nete, dupa caz, corespunzatoare functiei de baza, conform legislatiei in vigoare.” …”Dosarul a fost reverificat si cererea se claseaza la dosar”
Cu calculul pensiei sunt de acord. Corespunde cu cel calculat prin programul dvs (pt. Stanomir Alex), pentru care va felicit!
Acum, am mai multe intrebari:
Am adresat Contestatia Comisiei Centrale de Contestatii al Casei Nationale de Pensii Publice, am primit raspunsul emis de C.P.M. Bucuresti dar semnat de aceleasi persoane din conducerea Casa de Pensii sector 2 si nu de Comisia Centrala de Contestatii careia m-am adresat, este corect?
Este suficient acest raspuns pt a deschide o actiune prin Judecatoria sector 2 sau sa trimit o petitie la Institutia Avocatul Poporului? (Am primit decizia de pensionare pe 09.10.2013).
Va adresez rugamintea (neavand studii jurudice) de a-mi spune parerea dvs si calea pe care trebui sa o urmez pentru a fi valorificate sumele din adeverinta anterioare datei de 01.04.2001..
Va multumesc.
Cu stima,
Scris de: la pensie la data: 01/18/2015 8:30am
Corect trebuia sa primiti raspuns de la Comisia Centrala de Contestatii cu referire la raspunsul dat de Casa de pensii de sector, daca acesta este corect sau gresit.
Daca dv considerati ca raspunsul este incorect este suficient pentru a deschide actiune in justitie
Deschiderea actiunii in justitie nu se face la judecatorie ci la tribunalul teritorial.
Desi actiunea in justitie este scutita de taxe la formularea ei este bine sa consultati un avocat.
Scris de: Eliza la data: 01/19/2015 5:59am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc pentru raspuns.
Cu stima,
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1