Subiect "Iesire la pensie" Deschis de Nicolae Calinescu la data: 11/04/2013 2:34pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Iesire la pensie
Scris de: Nicolae Calinescu la data: 11/04/2013 2:34pm
Gen: m
Data nasterii: 1955
Stagiul de cotizare: incepand cu 1981
Alte date:
Intrebare:

Daca am lucrat 10 ani in grupa 1 de munca, pot sa ies la 60 ani la pensie, avand stagiul de 30 de ani? Se reduce deci varsta minima de pensionare in consecinta, adica 1 an cu grupa 1 de munca valoreaza 1,5 ani normali (asa cum a spus doamna ministru la televizor ca urmeaza sa se aprobe legea).

Astept raspuns. Va multumesc.
Re: Iesire la pensie
Scris de: blueM la data: 11/05/2013 3:36am
Nicolae Calinescu :
Gen: m
Data nasterii: 1955
Stagiul de cotizare: incepand cu 1981
Alte date:
Intrebare:

Daca am lucrat 10 ani in grupa 1 de munca, pot sa ies la 60 ani la pensie, avand stagiul de 30 de ani? Se reduce deci varsta minima de pensionare in consecinta, adica 1 an cu grupa 1 de munca valoreaza 1,5 ani normali (asa cum a spus doamna ministru la televizor ca urmeaza sa se aprobe legea).

Astept raspuns. Va multumesc.

Daca cei 10 ani de grupa I sunt lucrati cu timp 100%, primiti un spor suplimentar la vechimea in munca de 6 luni la 1 an
adica: 10 ani X 6 luni = 60 luni = 5 ani de spor
Acesti 5 ani se aduna cu stagiul dvs de 30 de ani si realizati o vechime totala de 35 ani.
- Daca in acesti 30 de ani nu este inclusa si perioada de stagiu militar, puteti solicita pensie partiala anticipata la implinirea varstei de 60 de ani.(cu o penalizare de aprox. 27% lunar).
Pentru acei 10 ani de grupa I beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 2 ani.
Astfel puteti solicita pensie limita de varsta cu reducerea varstei urmare celor 10 ani de grupa I in ziua/luna nasterii 2018
Scris de: la pensie la data: 11/05/2013 8:09am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr de munca, in anul 2020 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Grupa I a fost pana in 1 aprilie 2001 dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite”. Informatia privind echivalarea stagiului dv de gr I o obtineti de la unitate la care ati lucrat acest stagiu sau analizand anexele 2 si 3 la legea pensiilor 263/2010.
Pentru stagiul de 10 ani in gr I beneficiati de un spor de vechime de 5 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati stagiul de cotizare de 37 ani
Daca stagiul in gr I a fost echivalat cu conditii speciale pentru un stagiu de 10 ani lucrat in conditii speciale aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 60 ani adica in anul 2015.
Daca stagiul in gr I a fost echivalat cu conditii deosebite pentru un stagiu de 10 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 63 ani adica in anul 2018
In varianta a doua aveti dreptul la pensie anticipata partiala diminuata cu 27 % la varsta de 60 ani.
Regretam dar noi nu facem calcule dupa discutiile de la televizor ci dupa prevederile legii pensiei. Cand se va modifica legea pensiilor asa cum promit politicienii reveniti si analizam din nou situatia dv.
Scris de: Nicolae Calinescu la data: 11/25/2013 12:11pm
Inca 2 intrebari, va rog:

1. Nu am in fiecare an grupa 1 de munca 100%, ci am 70, 75 ori 90%. Cum se calculeaza in acest caz, in anii in care NU am 100%?

2. Spuneti-mi, va rog, cum este cu armata, respectiv facultatea? Se aduna anii de armata, respectiv de facultate, la vechimea totala in munca? Mentionez faptul ca armata am facut-o inainte de a avea carte de munca si inainte de a intra la facultate (facand 1 an si 4 luni armata, respectiv 5 ani de facultate).
De asemenea, as dori sa stiu daca perioada armatei se considera SI perioada de cotizare.

Va multumesc. Va doresc o seara buna,
Nicolae Calinescu
Scris de: la pensie la data: 11/26/2013 7:58am
1 Sporul de vechime acordat nu depinde de procentul lucrat in grupa de munca deci in cazul dv ramane tot 5 ani.
Stagiul de cotizare total in grupa de munca se calculeaza in functie de procentul lucrat pe perioade (inmultind perioada cu procentul) si apoi se cumuleaza.
Stagiul de cotizare lucrat in gr I de munca in procent mai mic de 100 % se echivaleaza cu conditii deosebite.
2.Perioadele de stagiu militar si studii universitare sunt considerate stagii de cotizare asimilate si se iau in calculul pensiei (exceptand pensile anticipata si anticipata partiala) pe perioada carora se ia in calcul salariul minim pe economie daca aceste stagii au fost inainte de 01 aprilie 2001.
Scris de: Nicolae Calinescu la data: 11/30/2013 10:41am
Inca o intrebare, daca se poate. Pe adeverinta mea de la fostul meu loc de munca scrie asa:

Intre 1-09-1981 si 30-06-86 am platit pensie suplimentara in valoare de 2%, pt ca intre 1-07-86 si 16-05-1990 sa fi platit pensie suplimentara in valoare de 3% pe luna.

Ce inseamna acest lucru? Ce influenta va avea acest lucru asupra cuantumului pensiei?

Va multumesc, va doresc o seara buna!
Scris de: la pensie la data: 12/03/2013 7:25am
Pentru contributiile obligatorii la pensie suplimentara se majoreaza punctajele lunare pe acea perioada cu procentele specificate in art 168 alin (1) din legea pensiilor 263/2010.
Nu este important ca in adeverinta sa fie specificat procentul platit la pensia suplimentara ci faptul ca aceasta contributie a fost platita iar programul de calcul al pensiei aplica automat procentele indicate in acest articol.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1