Subiect "pensie anticipata" Deschis de magheti maria la data: 11/08/2013 1:49am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: magheti maria la data: 11/08/2013 1:49am
Gen:F
Data nasterii:29.08.1965
Stagiul de cotizare:13 ani in Romania
Alte date:3 ani in Italia
Intrebare:Buna ziua,lamuriti-ma va rog si pe mine cand as putea iesi la o pensie anticipata din Italia sau din Romania?Mentionez faptul ca am platit inca 3 ani vechimea in Romania,deci vechimea totala in Romania ar fi de 13 ani si inca 3 in Italia.Multumesc.
Re: pensie anticipata
Scris de: linginari valica la data: 11/08/2013 10:22am
Gen:f
Data nasterii:24.04.1960
Stagiul de cotizare:31ani
Alte date:10ani grupa1si8ani grupa2
Intrebare:cand pot iesi la pensie anticipata?
Scris de: la pensie la data: 11/09/2013 7:56am
Pentru Magheti Maria
Nu cunoastem legislatia pensiilor din Italia dar in Romania aveti nurmatoarele drepturi.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 28 iunie 2028 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 34 ani si 3 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Pentru indeplinirea conditiei de stagiu minim de cotizare de 15 ani se ia in calcul stagiul de cotizare din Italia.
Nu puteti beneficia de pensie anticipata partiala, diminuata, deoarece pentru aceasta trebuie sa aveti un stagiu total de cotizare in ambele tari de 34 ani si 3 luni.
Daca din anumite cauze va pierdeti capacitatea de munca sub 50 %, puteti beneficia de pensie de invaliditate.
Scris de: la pensie la data: 11/09/2013 8:13am
Pentru Linginari Valica
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 24 ianuarie 2022 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 9 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Grupele I si II au fost prevazute in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 dupa aceasta data stagiile anterioare in grupa I au fost echivalate cu grupele “conditii speciale” sau “conditii deosebite” iar cele in grupa II cu “conditii deosebite”.
Pentru stagiile de 10 ani lucrati in gr I si 8 ani lucrati in gr II beneficiati de un spor de vechime de 7 ani si care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati stagiul total de cotizare de 38 ani.
Daca stagiul de gr I de munca a fost echivalat cu conditii speciale pentru un stagiu de 10 ani in conditii speciale si 8 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 55 ani si 3 luni adica in 24 iulie 2015
Daca stagiul de gr I de munca a fost echivalat cu conditii deosebite pentru un stagiu de 18 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta de 57 ani si 9 luni adica in 24 ianuarie 2018
In varianta a doua aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu 9 %, la varsta de 56 ani si 9 luni adica in 24 ianuarie 2017 daca atunci stagiul dv de cotizare este sub 39 ani si 9 luni (va lipseste 1 an si 9 luni) sau pensie anticipata, nediminuata daca realizati acest stagiu.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1