Subiect "angajare dupa pensionare anticipata partial" Deschis de Nelutescu la data: 11/09/2013 1:56pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
angajare dupa pensionare anticipata partial
Scris de: Nelutescu la data: 11/09/2013 1:56pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
1. Dupa pensionare anticipata partial este permis sa fi salariat in continuare si sa cotizezi la pensie (primind si o pensie diminuata)? Sau poti sa fi salariat dar fara sa cotizezi la pensie? Sau nu mai ai dreptul sa fi salariat?
2. Daca te pensionezi anticipat de exemplu cu 5 ani (60 luni) mai devreme, punctajul pensiei va fi diminuat cu 45%. Dupa ce trec 1, 2, 3 sau 4 ani se poate solicita ca acest procent sa fie recalculat (scazut) corespunzator? Sau el ramane fixat pana trec cei 5 ani (pana la varsta standard de pensionare)?
3. La implinirea varstei standard de pensionare se recalculeaza automat pensia (fara diminuare) sau este necesara o cerere?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Re: angajare dupa pensionare anticipata partial
Scris de: la pensie la data: 11/11/2013 9:46am
1. Pensionarii cu pensie anticipata partiala, sau anticipata nu mai pot sa lucreze cu contract de munca decat daca cer suspendarea pensiei (sau ea va fi suspendata automat cand se vireaza CAS-ul dupa prima luna lucrata si in acest caz trebuie returnata pensia primita dupa angajare).
2 Diminuarea pensiei anticipate partiale ramane constanta pe toata perioada in care o primiti, adica ea nu se diminuiaza progresiv pe perioada scursa ci va fi elimiata integral la trecerea la pensie pentru limita de varsta.
3 La indeplinirea conditiilor pentru pensie pentru limita de varsta (varsta standard de pensionare sau varsta redusa de pensionare pentru stagii in grupele de munca) nu se recalculeaza pensia ci se elimina diminuarea . Prin decizia de pensie anticipata partiala se stabilesc punctajele nediminuat si diminuat al pensiei
Re: angajare dupa pensionare anticipata partial
Scris de: Nelutescu la data: 11/12/2013 1:31pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul clar, concis si profesional.
Cu respect pentru efortul dvs. in sprijinul utilizatorilor acestui site extrem de util.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1