Subiect "Stagiul luat in calcul la stabilirea punctului de pensie" Deschis de Alexe la data: 12/18/2013 10:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Stagiul luat in calcul la stabilirea punctului de pensie
Scris de: Alexe la data: 12/18/2013 10:48am
Gen: masculin
Data nasterii: 21.01.1959
Stagiul de cotizare: 31 ani (+4 ani facultate cursuri de zi)
Alte date: handicap grav preexistent calitatii de asigurat
Intrebare: 1. Cand pot iesi la pensie?
2. Beneficiez de reducerea de 15 ani a varstei de pensionare (repet, am gradul de handicap grav, preexistent calitatii de asigurat, de fapt, inca din copilarie)?
3. Care este stagiul luat in calcul pentru calcularea valorii punctului de pensie in cazul meu? Mentionez ca tipul de handicap -grav- a existat pe tot parcursul activitatii.
Re: Stagiul luat in calcul la stabilirea punctului de pensie
Scris de: blueM la data: 12/19/2013 7:41am
Alexe :
Gen: masculin
Data nasterii: 21.01.1959
Stagiul de cotizare: 31 ani (+4 ani facultate cursuri de zi)
Alte date: handicap grav preexistent calitatii de asigurat
Intrebare: 1. Cand pot iesi la pensie?
2. Beneficiez de reducerea de 15 ani a varstei de pensionare (repet, am gradul de handicap grav, preexistent calitatii de asigurat, de fapt, inca din copilarie)?
3. Care este stagiul luat in calcul pentru calcularea valorii punctului de pensie in cazul meu? Mentionez ca tipul de handicap -grav- a existat pe tot parcursul activitatii.

1) pensie limita varsta = oRICAND;
2)beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 15 ani, urmare handicapului grav si pentru ca ati realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
3)Stagiul de cotizare este cel in care ati lucrat de 31 ani (+4 ani facultate cursuri de zi)
Re: Stagiul luat in calcul la stabilirea punctului de pensie
Scris de: la pensie la data: 12/19/2013 8:00am
Raspunsul domnului blueM este corect cu precizarea ca la punctual 3 a inteles gresit intrebarea dv.
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru starea de handicap, in data de 21 ianuarie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru faptul ca ati lucrat un stagiu de cotizre de peste o treime din stagiul complet de cotizare cu handicap grav preexistent inceperii activitatii beneficiati de reducerea varstei de pensionare cu 15 ani (la 50 ani) si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta.
Calculul punctajului mediu al pensiei se face calculand suma punctajelor medii anuale pe toata perioada lucrata, inclusiv stagiul asimilat pentru studii universitare, care se imparte la o treime din stagiul complet de cotizare adica 11 ani si 8 luni (11,66667).
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1