Subiect "Rog Confirmati Pensie Anticipata" Deschis de Elena Sarbu la data: 12/28/2013 7:56pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Rog Confirmati Pensie Anticipata
Scris de: Elena Sarbu la data: 12/28/2013 7:56pm
Gen:F
Data nasterii:Iulie 1957
Stagiul de cotizare:38 ani
Alte date:N/A
Intrebare:Va rog sa confirmati daca am inteles bine cum se aplica legea unitara 263/2010.

Daca doresc sa ma pensionez din Ian 2014 va trebui sa aplic pentru pensie anticipata si o sa am punctajul diminuat cu 39% ?

52 luni(pana la varsta standard de pensionare x 0.75% = 39%.

Exista o alta cale prin care sa am procentul diminuat mai mic sau singura solutie este sa mai astept 10 luni? ...am nevoie sa ma pensionez cat pot de repede dar nu imi permit sa pierd 39% pentru urmatorii 4 ani si 5 luni.

Va Multumesc,
Elena
Re: Rog Confirmati Pensie Anticipata
Scris de: blueM la data: 12/30/2013 2:08am
Elena Sarbu :
Intrebare:Va rog sa confirmati daca am inteles bine cum se aplica legea unitara 263/2010.

Daca doresc sa ma pensionez din Ian 2014 va trebui sa aplic pentru pensie anticipata si o sa am punctajul diminuat cu 39% ?

Exista o alta cale prin care sa am procentul diminuat mai mic sau singura solutie este sa mai astept 10 luni? ...am nevoie sa ma pensionez cat pot de repede dar nu imi permit sa pierd 39% pentru urmatorii 4 ani si 5 luni.
Va Multumesc,
Elena

ati inteles foarte corect!!
cu cat aveti mai putine luni de anticipare cu atat procentul de diminuare scade.
Daca puteti..intrati in somaj 10 luni
Scris de: Elena Sarbu la data: 12/30/2013 4:22am
blueM :
Elena Sarbu :

Va Multumesc,
Elena

cu cat aveti mai putine luni de anticipare cu atat procentul de diminuare scade.

Va Multumesc!
Am tot sperat ca poate se socotessc lunile de penalizare pana la dreptul de pensie anticipata :).

Aud tot felul de povesti de la colege de acelasi leat cu aprox. acelasi numar de ani de cotizare sau chiar mai putin, fara grade fara nimic, care ies fara penalizare sau doar cu 5% - 10%. Nu am vazut nimic concret...doar din vorba in vorba si de aceea imi este foarte greu sa cred ca se poate asa ceva cand legea este destul de clara...
Scris de: blueM la data: 12/30/2013 5:22am
Elena Sarbu :
blueM :
Elena Sarbu :

Va Multumesc,
Elena

Va Multumesc!
Am tot sperat ca poate se socotessc lunile de penalizare pana la dreptul de pensie anticipata :).

Aud tot felul de povesti de la colege de acelasi leat cu aprox. acelasi numar de ani de cotizare sau chiar mai putin, fara grade fara nimic, care ies fara penalizare sau doar cu 5% - 10%. Nu am vazut nimic concret...doar din vorba in vorba si de aceea imi este foarte greu sa cred ca se poate asa ceva cand legea este destul de clara...

Va spun mai pe larg sa intelegeti:
O femeie nascuta la data in Iulie 1957, poate solicita pensie limita de varsta in Mai 2018 daca are un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de 30 ani si 10 luni.
- Daca aveati cu cel putin 8 ani mai mult decat stagiul complet de cotizare (adica 30 ani si 10 luni + 8 ani) si realizati 38 ani si 10 luni, ati fi putut solicita pensie anticipata fara penalizare cu 5 ani mai devreme = MAI 2013.
Intrucat nu aveti acest stagiu... puteti solicita pensie anticipata pertiala (diminuata)ORICAND.
De la data cand solicitati pana la data cand indepliniti conditiile de limita de varsta, vedeti cate luni sunt si inmultiti cu 0,75.
Ori, din ian.2014 pana in mai 2018 sunt 52 luni
52 luni X 0,75 = 39% penalizare lunara
data iesirii la pensie se face in functie de luna si anul nasterii (Anexa 5 din legea pensiilor)
O femeie nascuta in Ian 1957 poate solicita pensie limita de varsta in Sept 2017 daca are un stagiu minim de cotizare de 15 ani sau un stagiu complet de 30 ani si 8 luni.
- Daca solicita pensie anticipata partiala tot la 01.01.2014, va avea un numar de 44 luni de anticipare pana la indeplinirea limitei de varsta (Sept 2017), adica: 44 luni X 0,75% = 33% penalizare lunara.
Doar din acest motiv (luna nasterii), sunt diferente de diminuare.
Doamnele nascute dupa iulie 1957 vor avea un procent de diminuare mai mare ca al dvs ( o femeie nascuta in sept 1957, care solicita pensioe anticipata partiala tot la 01.01.2014, va avea o diminuare de 40,5%
Scris de: la pensie la data: 01/02/2014 3:59am
Desi putin cam complicat raspunsurile domnului blueM sunt corecte.
Nu se putea sa fie facut calculul asa cum sperati dv deoarece daca cereti pensie anticipata partiala din cauza ca nu aveti stagiul de cotizare necesar pentru pensie anticipata (38 ani si 10 luni) nu mai puteti completa stagiul de cotizare pentru a putea obtine pensie anticipata nediminuata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1