Subiect "pensie limita de varsta" Deschis de MARIA la data: 01/03/2014 10:13am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita de varsta
Scris de: MARIA la data: 01/03/2014 10:13am
Gen:F
Data nasterii:13.12.1957
Stagiul de cotizare:36 ani 11 luni
Alte date:gr.I de munca 9 ani, gr.II de munca 6 ani 1luna 29 zile
Intrebare:mi-am depus dosarul de pensionare anticipata partiala in luna noiembrie 2013 , iar in 30 decembrie 20133 am primit decizia de pensionare cu diminuare de 18%. In 30 decembrie 2013 s-a publicat in M.O. modificarea referitoare la reducerea varstei de pensionare corespunzator gr.I de munca. Ce se poate face acum:se va trece automat la pensie pentru limita de varsta, sau trebuie sa fac din nou dosarul de pensie.Mentionez ca inca nu am renuntat la serviciu Am timp 30 de zile.
Re: pensie limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 01/04/2014 8:02am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiile in grupele de munca, in data de 13 noiembrie 2018 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 11 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de gr II este echivalat cu conditii deosebite
Pentru stagiul de 9 ani in conditii speciale si 6 ani in conditii deosebite beneficiati aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni si va puteti pensiona imediat cu pensie pentru limita de varsta
Daca ati depus la dosar adeverinta pentru stagiul de 9 ani in gr I ati indeplinit conditiile pentru pensie pentru limita de varsta in data de 02 ianuarie 2014 cand a intrat in vigoare legea 380/2013.
Conform art 67 din legea 263/2010 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu (fara cerere), in pensie pentru limita de varsta.la data indeplinirii conditiilor pentru aceasta.
In consecinta Casa de pensii trebuie sa va acorde, fara cerere, pensie pentru limita de varsta de la 02 ianuarie 2014. Dar in aceasta nebunie cu recalcularea pensiilor acordate intre 01 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013 prin modificarea indicelui de corectie precum si avalansa de cereri de pensie pentru limita de varsta a celor care beneficiaza de prevederile legii 380/2013 credem ca emiterea deciziei dv va dura ceva timp. In acest caz sfatul nostru este sa depuneti o cerere prin care sa amintiti ca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta.
In ceeace priveste renuntarea la serviciu sfatul nostru este sa nu renuntati atata timp cat va permite, angajatorul (dv ar trebui sa anuntati angajatorul ca ati primit decizie de pensie anticipata partiala) si situatia personala.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1