Subiect "Mirare," Deschis de Cristina la data: 02/05/2014 8:42am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Mirare,
Scris de: Cristina la data: 02/05/2014 8:42am
Gen:F
Data nasterii:25.11.1958
Stagiul de cotizare:34.6
Alte date: Grupa speciala 4 ani ( pana la aparitia legii 380/2013 ); Conditii deosebite 18 ani;12.6 ani conditii normale, actualmente somaj.
Intrebare: Pana la aparitia legii 380/2013 stiam ca beneficiez de 6 ani reducere ( 2 + 4 )si indeplinesc conditii de pensionare incepand cu 25.11.2014. Am fost la Casa de pensii sa intreb daca imi fac cerere de intrerupere somaj, si aflu cu stupoare ca am dreptul la pensie in 25.03.2016 ?! Cei 4 ani de grupa speciala n-au nici-o valoare pentru ca nu sunt minim 6 ?Cum este posibil asa ceva, cand in M.O.scrie "cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale;” Ori eu nu stiu sa interpretez, ori fata de la ghiseu ! Lamuriti-ma dumneavoastra va rog ! Multumesc.
Re: Mirare,
Scris de: la pensie la data: 02/06/2014 9:12am
Inca nu am vazut normele de aplicare ale legii 380/2013 dar suntem siguri ca interpretarea dv este corecta si va propunem sa aveti putina rabdare pana va invata si fata de la ghiseul casei de pensii sa interpreteze modificarile aduse de catre legea 380/2013 articolului 55 din legea pensiilor 263/2010.
In urma acestor motificari art 55 alin (1) din legea pensiilor are urmatorul continut
Aliniatul (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza :
a) conform tabelului nr.1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite (gr II).
(Conform acestui tabel pentru un stagiu de cotizare de 18 ani in conditii deosebite aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani )
a^1) conform tabelului 1^1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in gr I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 01 aprilie 2001, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art 30 alin. (1) sunt incadrate in conditii speciale
b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 ali (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin (1).
(Conform precizarilor dv stagiul de 4 ani se incadreaza la aceasta litera si conform tabelului 2 pentru acest stagiu aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani si deci o reducere totala a varstei standard de pensionare cu 6 ani)
De altfel ar fi absurd ca prin acordarea unor drepturi unei categorii de salariati sa fie dezavantajata o alta categorie care avea deja acest drept.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1