Subiect "pensie la limita de varsta" Deschis de S. Viorica la data: 02/24/2014 4:47am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie la limita de varsta
Scris de: S. Viorica la data: 02/24/2014 4:47am
Gen:F
Data nasterii:1957
Stagiul de cotizare:30 ani si 2 zile
Alte date:
Intrebare:

Buna ziua,

In data de 28 noiembrie 2014 am primit comunicarea prin posta privind decizia de pensionare partiala anticipata (cu diminuare). Conform acestuia in termen de 30 de zile trebuia depusa contestatia. Intru-cat ni s-a comunicat de la Casa de Pensii ca in termen de 11 luni voi putea iesi la pensie anticipat fara diminuare, am ales sa nu incetez contractul de munca. M-am prezentat la Casa de pensii in data de 23 decembrie pentru intreruperea pensiei si mi s-a precizat sa vin pe data de 6 ianuarie 2014 pentru a face cererea (intrucat doamna era in concediu. In final cererea de intrerupere a pensiei a fost depusa pe data de 6 ianuarie 2014. In data de 21 februarie 2014 am primit instiintare ca pensia nu poate fi intrerupata deoarece contestatia nu a fost depusa in termen de 30 de zile. Va rog sa-mi precizati termenul de 30 zile de la data comunicarii se refera la zile lucratoare? Cum se calculeaza aceste zile daca comunicarea a venit pe data de 28 noiembrie 2013, iar in luna decembrie au fost zilele libere cu ocazia sarbatorilor?

Conform deciziei din 21 februarie, sunt iesita la pensie (pensie anticipata diminuata) iar restul stagiului de cotizare realizat va fi luat in considerare la implinirea varstei de pensionare, in conditiile in care eu doresc sa merg la munca si aceste 11 luni (din care au mai ramas 7) si sa ies la pensie fara diminuare. Este posibil asa ceva? Ce putem face in aceste conditii?

Multumesc pentru ajutor.
Re: pensie la limita de varsta
Scris de: la pensie la data: 02/25/2014 8:33am
Credem ca sau dv nu ati inteles situatia in care va aflati si nici functionarii de la Casa de pensii nu au reusit sa va explice sau noi nu am inteles-o.
Renuntarea la cererea de pensionare anticipata partiala, pentru a va putea completa stagiul de cotizare in vederea beneficierii de pensie anticipata, nediminuata, se putea face numai prin retragerea cererii de pensionare inainte de emiterea deciziei de pensionare, conform art 103 alin (4) din legea pensiilor 263/2010.
Dupa emiterea deciziei de pensionare anticipata partiala nu se mai poate renunta la aceasta pensie iar contestatia poate avea ca motiv numai modul de calcul.
Daca dv nu ati incetat activitatea si nu ati desfacut contractul de munca la depunerea dosarului de pensionare, se considera ca pensia anticipata partiala s-a acordat de la data depunerii dosarului insa aceasta pensie este suspendata pana la incetarea activitatii si depunerea unei dovezi la Casa de pensii.
Perioada lucrata dupa depunerea dosarului de pensie nu mai poate fi folosita la cresterea stagiului de cotizare in vederea obtinerii pensiei anticipate si aceasta perioada se ia numai in calculul punctajului pensiei pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1