Subiect "Procedura Pensionare anticipata" Deschis de Loredana la data: 02/25/2014 9:20am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Procedura Pensionare anticipata
Scris de: Loredana la data: 02/25/2014 9:20am
Gen:F
Data nasterii:10.08.1958
Stagiul de cotizare:38 ani si 7 luni
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua!
Respectuos va rog sa binevoiti a va apleca cu interes asupra unor chestiuni de procedura, pe care eu nu le-am gasit nicaieri.

Desi am studiat normele de aplicare ale Lg.263/2010 actualizata, am cateva nelamuriri referitoare la procedura de pensionare anticipata; mai precis, ce se intapla in intervalul cuprins intre data depunerii cererii si momentul intrarii in posesie a deciziei si anume:

-daca la data de 10 oct. 2014, (56 ani si 2 luni) indeplinesc conditia de pensie anticipata, (stagiul complet+8 ani) de ce mai trebuie sa lucrez cele 45-50 zile pana la emiterea deciziei?

-ce se intampla cu persoana in cauza, daca dupa depunerea cererii la Casa de Pensii se imbolnaveste intempestiv, (incapacitate temporara de munca) si sta in concediu medical pana la sosirea deciziei?

-daca pe parcursul anilor munciti exista goluri in cartea de munca, (un nr. de 7 zile concediu fara plata+12 zile neacoperite de contractele de munca - din momentul lichidarii si angajarii la alt loc de munca) se scad ele din vechimea totala?

-trebuie tinut cont de aceste zile (19) la stabilirea datei depunerii cererii de pensionare?
Ex:
-daca 56 de ani si 2 luni inseamna 10 oct.2014, se decaleaza cumva aceasta data cu nr. de zile lipsa, (19 zile) abia apoi se poate depune cererea la Casa de Pensii?

-daca salariatul in cauza continua activitatea in munca din momentul depunerii cererii si pana la implinirea celor 45+5 zile, (termenul legal de raspuns de la Casa) ce se intampla cu vechimea si veniturile realizate pe perioada aceasta, dupa sosirea deciziei de pensionare?

In speranta ca am reusit sa expun corect ceea ce mie nu-mi este clar, astfel incat Dvs sa puteti formula un raspuns punctual si cat mai complet, va multumesc mult cu anticipatie!

Astept cu mare interes un raspuns pertinent si profesionist.
Re: Procedura Pensionare anticipata
Scris de: la pensie la data: 02/26/2014 8:24am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 10 octombrie 2019, la varsta standard de pensionare de 61 ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 56 ani si 2 luni adica in 10 octombrie 2014 daca atunci aveti stagiul de cotizare sub 39 ani si 2 luni sau pensie anticipata, nediminuata daca realizati acest stagiu.
Cu permisiunea dv vom cauta sa va raspundem cat mai clar fara a face referire la articolele din lege sperand ca aveti incredere in modul nostru de interpretare al legislatiei pensiei.
Pensia anticipata se acorda de la data depunerii dosarului de pensionare. Nu este obligatoriu continuarea activitatii dupa depunerea dosarului. Se poate inceta activitatea la depunerea dosarului de pensie sau mai tarziu si in acest caz pensia anticipata se pune in plata de la data depunerii dovezii de incetare a activitatii.
Incetarea activitatii la depunerea dosarului de pensie are un dezavantaj prin faptul ca in perioada intre depunerea dosarului de pensie si primirea primei pensii persoana in cauza are o perioada fara venituri chiar daca la prima pensie va primi din urma drepturile de la data incetarii activitatii.
Din aceasta cauza s-a acordat facilitatea ca angajatul sa poata continua activitatea primind salariu pana la primirea deciziei de pensionare dupa care intrerupe activitatea, depune dovada incetarii contractului de munca si de la aceasta data primeste pensia anticipata.
Perioada lucrata dupa depunerea dosarului de pensie pana la incetarea activitatii va fi luata in calculul pensiei pentru limita de varsta la varsta standard de pensionare.
Golurile din activitate pentru concedii fara plata sau intervale intre desfacerea contractului de munca la un angajator si angajarea la altul sunt luate in calcul diferit astfel :
Concediile fara plata inainte de 01 aprilie 2001 cu durata mica nu sunt inscrise in carnetul de munca si deci Casa de pensii nu poate sa le ia in calcul . Vor fi luate in calcul numai concediile de plata mai mari care sunt inscrise in carnetul de munca.
Concediile fara plata chiar de o zi dupa 01 aprilie 2001 care sunt avute in vedere si la calculul salariului lunar se transmit lunar pe cale electronica la Casa de pensii si afecteaza stagiul de cotizare
Perioadele intre desfacerea unui contract de munca si incheierea altuia nu se iau in calculul stagiului de cotizare indiferent de perioada
Aceste “goluri” atunci cand se iau in calcul nu influenteaza varsta de pensionare decat in cazul in care nu se realizeaza stagiul de cotizare pentru deschiderea dreptului la pensie
In cazul dv stagiile necesare deschiderii dreptului la pensie sunt : 15 ani pentru pensie pentru limita de varsta, 31 ani si 2 luni pentru pensie anticipata partiala si 39 ani si 2 luni pentru pensie anticipata.
Re: Procedura Pensionare anticipata
Scris de: Loredana la data: 03/27/2014 2:04am
Gen: F
Data nasterii: 10.08.1958
Stagiul de cotizare: 38 de ani si 7 luni.
Alte date:
Intrebare:
*Va rog sa-mi spuneti, cat timp am la dispozitie (prevazut de lege) sa mai lucrez dupa primirea deciziei de pensionare anticipata?
Presupunand ca in termenul de 45 de zile de la data inregistrarii primesc Decizia de pensionare, cand trebuie sa-mi fac lichidarea, imediat, sau mai pot lucra un nr. de zile/luni? Nu am gasit informatia nicaieri in lege si si nici in normele LG 263...

Multumesc!
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1