Subiect "varsta de pensionare" Deschis de IOSUB AL. la data: 03/10/2014 2:36am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
varsta de pensionare
Scris de: IOSUB AL. la data: 03/10/2014 2:36am
Gen:B
Data nasterii:07.03.1956
Stagiul de cotizare:31 ani,7 luni
Alte date:vechime in grupa 1 de munca(100%):7 ani si 10 luni;vechime in grupa 2 de munca(100%):5 ani si 10 luni
Intrebare:Va rog sa-mi calculati varsta cand pot iesi la pensie la limita de varsta sau cand pot iesi la pensie partial anticipata si care e procentul de penalizare.In cazul in care se utilizeaza luni de completare dintre cele neutilizate la grupa 1 de munca,pentru intregirea perioadei de la grupa 2 de munca,care este temeiul legal pentru acesta completare.Va multumesc anticipat.Cu multa consideratie,Iosub Al.
Re: varsta de pensionare
Scris de: la pensie la data: 03/11/2014 9:04am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 07 martie 2021, la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Prin legea 380/2013 stagiul dv in grupa I a fost echivalat cu grupa “conditii speciale”
Stagiul de gr II a fost echivalat cu conditii deosebite
Pentru stagiul de 7 ani si 10 luni in in gr I si 5 ani si 10 luni in gr II beneficiati de un stagiu de cotizare aferent grupelor de munca de 5 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiul de cotizare total de 36 ani si 7 luni.
Pentru stagiile de 7 ani in conditii speciale si 6 ani in conditii deosebite (completat cu 2 luni neutilizate la grupa conditii speciale) aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si 6 luni si va puteti pensiona cu pensie pentru limita de la varsta de 60 ani si 6 luni adica in 07 septembrie 2016.
Nu este o prevedere legala expresa privind completarea stagiilor de cotizare cu perioade lucrate si nevalorificate in grupe superioare dar unii functionari de la unele case de pensii fac aceasta completare. Daca nu vi se accepta completarea faceti contestatie la Comisia Centrala de Contestatii.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu 4,50%, la varsta de 60 ani adica in data de 07 martie 2016.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1