Subiect "STUDII SUPERIOARE" Deschis de LUP LADISLAU la data: 05/08/2014 3:16am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
STUDII SUPERIOARE
Scris de: LUP LADISLAU la data: 05/08/2014 3:16am
Gen:F
Data nasterii:15.07.1954
Stagiul de cotizare:35 ANI
Alte date:
Intrebare:Sotia va iesi la pensie in aceasta luna.
Dupa metodologia actuala de calcul al pensiei daca depune la dosar si anii de facultate va avea o pensie mai mica?
Sunt "voci" care sustin ca anii de studiu in care nu au avut nici un venit diminueaza punctajul mediu obtinut.
Multumesc.
Cu stima,
Ladislau LUP
Re: STUDII SUPERIOARE
Scris de: la pensie la data: 05/09/2014 2:01am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 15 mai 2014 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare de 29 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani si 8 luni.
Asemenea voci nu trebuie ascultate.
La pensia pentru limita de varsta sotiei dv i se va lua in calcul pe perioada studiilor universitare salariul minim pe economie din acea perioada (presupunem ca studiile au fost facute la zi si absolvite inainte de aprilie 2001).
Calculul punctajului mediu al pensiei se face astfel :
- Se calculeaza punctaje anuale pe toata perioada lucrata si pe perioada studiilor universitare.
- Se face totalul punctelor anuale.
- Se calculeaza punctajul mediu anual impartind punctajul total la stagiul complet de cotizare, in cazul sotiei dv de 29 ani si 8 luni (29,66667)
Deci punctajele anuale pe perioada studiilor universitare cresc numai punctajul total (numaratorul) fara a modifica stagiul complet de cotizare cu care se imparte (numitorul).
In concluzie perioada studiilor universitare intotdeauna creste punctajul pensiei pentru limita de varsta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1