Subiect "pensie invaliditate varsta minima 16 ani?" Deschis de anca maria la data: 06/06/2014 3:40am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie invaliditate varsta minima 16 ani?
Scris de: anca maria la data: 06/06/2014 3:40am
Gen:pensie invaliditate
Data nasterii:1998
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare care este varsta minima pentru pensia de invaliditate?am 16 ani,am auzit ca in urma unor noi reglementari au dreptul la pensie de invaliditate persoanele cu varsta implinita de 16 ani cu un minim de cotizare.tabelul 3 prevede persoane cu varsta sub 20 ani insa nimeni nu stie exact minimul varstei.eu sunt persoana handicap gradul 1 grav.am inteles ca ultima reglementare mi-ar da dreptul si la o pensie de invaliditate,insa cei de la Casa de Pensii nu stiu nimic despre asta.va rog ajutati-ma voi.va multumesc
Re: pensie invaliditate varsta minima 16 ani?
Scris de: la pensie la data: 06/09/2014 7:04am
Varsta minima de acordarea a pensiei de invaliditate nu se stabileste de legea pensiilor iar prevederile legale in acest sens sunt urmatoarele.
Art 73 din legea pensiilor 263/2010 modificat prin legea 37/2013 prevede ca oricare persoana care este angajata si a pierdut capacitatea de munca poate beneficia de pensie de invaliditate daca are un stagiu de cotizare oricat de mic ar fi (chiar cateva zile).
Dar conform art 13 alin (1) din legea 53/2003 Codul muncii un tanar dobandeste capacitatea de munca la varsta de 16 ani si atunci poate fi angajat fara a proba dobandirea capacitatii de munca anterior varstei de 16 ani (dar nu sub 15 ani).
Deci un tanar poate obtine pensie de invaliditate la varsta de 16 ani daca are stagiul de cotizare oricat de mic insa daca are varsta sub 20 ani si stagiul de cotizare sub un an conform art 76 din legea pensiilor 263/2010 modificat prin legea 37/2013 nu primeste stagiu potential. In acest caz pensia va fi mica (de cativa lei) si daca mai beneficiaza si de alte venituri (indemnizatie de handicap) nu primeste nici pensie sociala pentru completarea pana la 350 lei a pensiei de invaliditate.
Deci pentru a beneficia de o pensie de invaliditate pentru care sa se merite efortul acestui demers trebuie sa aveti varsta de minim 16 ani si stagiul de cotizare de minim 1 an daca varsta este sub 20 ani. Daca un tanar se poate angaja la minim 16 ani poate realiza un stagiu de minim 1 an la varsta minima de 17 ani si atunci poate obtine stagiu potential si o pensie de invaliditate decenta..
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1