Subiect "lamuriri pensie anticipata" Deschis de iulia la data: 07/14/2014 9:14am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
lamuriri pensie anticipata
Scris de: iulia la data: 07/14/2014 9:14am
Gen:f
Data nasterii:13.04.1958
Stagiul de cotizare:31 ani si 6 luni
Alte date:conditii normale de lucru
Intrebare:in anul 2014 pot iesi la pensie anticipata ,dar in situatia in care unitatea la care lucrez intra in faliment si vor fi disponibilizari de personal ,pot intra in somaj si apoi sa ma pensionez anticipat ? imi afecteaza perioada de somaj calculul pensiei ,daca da ,in ce fel ?
multumesc anticipat
Re: lamuriri pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/15/2014 10:07pm
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 13 mai 2019 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare de 31 ani si 1 luna si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
In prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata.
Daca veti fi disponibilizata si aveti dreptul la somaj este recomandat sa acceptati somajul si dupa terminarea acestuia sa cereti pensie anticipata partiala, deoarece perioada de somaj influenteaza pozitiv calculul pensiei adica:
- Perioada de somaj se ia in calculul pensiei asemanator unei perioade lucrate la care salariul ar fi fost egal cu indemnizatia de somaj.
- Perioada de somaj, de cca 1 an, face sa scada perioada de anticipare, cu cca 1 an, si scaderea diminuarii pensiei anticipate partiale, cu cca 9 %.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1