Subiect "Calcul pensie de invaliditate" Deschis de Doinel Marin la data: 08/05/2014 7:03am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Calcul pensie de invaliditate
Scris de: Doinel Marin la data: 08/05/2014 7:03am
Gen:M
Data nasterii:23.09.1959
Stagiul de cotizare:
1.Angajat cu CCM :26ani,8 luni,10 zile
2.Contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii:1 an,5 luni,27 zile
3.Stagiu militar:9 luni
4.Facultate:5 ani
5.Somaj:1 an
Alte date:
Intrebare:Pensia de invaliditate se calculeaza astfel:

Varianta 1.
Pensia de invaliditate=(Suma punctajelor anuale din perioada in care ai fost angajat cu CCM + suma punctajelor anuale din perioada in care ai avut contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii):(timpul cat ai fost angajat cu CCM +timpul cat ai avut contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii,exprimat in ani)

Varianta 2.

Pensia de invaliditate=[(Suma punctajelor anuale din perioada in care ai fost angajat cu CCM + suma punctajelor anuale din perioada in care ai avut contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii + suma punctajelor anuale pentru perioadele asimilate(armata,facultate,somaj)]:[(timpul cat ai fost angajat cu CCM +timpul cat ai avut contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii + timpul cat ai fost in perioadele asimilate(armata,facultate,somaj),exprimat in ani].
Timpul nu trebuie sa fie mai mare de 35 ani.Daca este mai mare atunci suma punctajelor anuale se imparte la 35 ani.

Din ce am citit pe forum stiu ca varianta 1 este cea mai convenabila dar eu va intreb cum este legal.
Re: Calcul pensie de invaliditate
Scris de: blueM la data: 08/06/2014 2:24am
ART. 95 din Legea 263/2010 - legea pensiilor
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.

**** In cazul Dvs, stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani******

In cazul pensiei de invaliditate nu se valorifica perioada stagiului militar si facultatea (se valorifica numai la pensia limita de varsta)
Fara perioadele de armata si facultate, aveti un stagiu de cotizare de 29 ani 2 luni si 7 zile (activitatea cu Contract indiv de munca + Contractul de asig cu casa de pensii + somaj)

- ART. 75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.

In cazul Dvs vi se acorda din oficiu un stagiu potential de 5 ani, 9 luni si 23 zile ....pentru a completa cei 35 de ani ceruti de lege
- ART. 98

(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;

b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;

c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
In final: PUNCTAJUL TOTAL realizat ca Salariat, ca Asigurat cu contract la casa de pensii si Stagiul asimilat se IMPARTE LA 35 DE ANI
Scris de: Carp Mircea la data: 08/06/2014 3:34am
Armata si facultatea intra in calculul pensiei de invaliditate.
Acestea nu intra in calcul doar in cazul pensiilor anticipate si anticipate partial.
29 de ani,2 luni si 7 zile + 9 luni(armata)+5 ani facultatea = 34 de ani,11 luni si 7 zile de de stagiu.
Pana la realizarea stagiului complet de 35 de ani,legea mai poate acorda 23 de zile de stagiu potential.
Se fac punctajele anuale pentru cei 34 de ani,11 luni si 7 zile.Daca legea mai acorda si stagiu potential pentru cele 23 de zile,se face si pentru acestea punctajul anual.Se aduna toate punctajele anuale,apoi se imparte la stagiul complet de 35 de ani,rezultand punctajul mediu anual.
Scris de: la pensie la data: 08/07/2014 1:47am
Raspunsul domnului Carp este corect.
Modul de calcul al pensiilor in general este prevazut in art 94 – 102 din legea pensiilor 263/2010 dupa care in diverse articole din lege si in normele de aplicare ale legii aprobate prin HG 257/2011 sunt prezentate anumite detalii de calcul specifice fiecarui tip de pensii.
Conform acestor prevederi pensia se calculeaza prin impartirea punctajului total realizat pe intreaga perioada a stagiului de cotizare realizat la stagiul complet de cotizare.
Stagiul de cotizare realizat este cel prevazut in art 6, 16, 17 si 18 din legea pensiilor 263/2010.
In cazul dv stagiul de cotizare conform acestor articole este compus din :
1.Angajat cu CCM :26ani,8 luni,10 zile
2.Contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii:1 an,5 luni,27 zile
3.Stagiu militar:9 luni
4.Facultate:5 ani
5.Somaj:1 an
Total 34 ani 10 luni si 24 zile. Calculul acestui stagiu a fost facut dupa datele furnizate de dv si nu garantam exactitatea lui ( atentie la durata facultatii, a stagiului militar si a somajului care nu au mai fost exprimate in ani/luni/zile)
Stagiul complet de cotizare se determina in functie de data de nastere conform tabelului din anexa 5 la legea pensiilor 263/2010 in cazul dv este de 35 ani
In privinta pensiei de invaliditate nu sunt excluse anumite stagii de la calculul pensiei decat conform art 132 alin (2) din Normele de aplicare ale legii pensiilor aprobate prin HG 257/2011 in cazul schimbarii gradului de invaliditate pentru o pensie stabilita pe baza legislatiei anterioare caz in care in calculul pensiei aferente noului grad de invaliditate nu se iau in calcul stagiile asimilate prevazute la art 49 alin (1) litera a) din legea pensiilor 263/2011 realizare dupa pensionare (perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate anterior schimbarii gradului de invaliditate). Credem ca domnul blueM din aceasta cauza v-a raspuns gresit.
In concluzie in cazul dv :
Vi se va calcula un punctaj total pentru perioada lucrata cu contract de munca, realizata prin contract de asigurare sociala cu Casa de pensii, stagiu militar, studii universitare, somaj si un eventual stagiu potential care va fi impartit la 35 ani.
Regretam ca ati cerut un asemenea raspuns care putea fi dat numai in cateva randuri asa cum este al domnului Carp.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1