Subiect "pensie" Deschis de carmen la data: 08/11/2014 12:00am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie
Scris de: carmen la data: 08/11/2014 12:00am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:care este diferenta in bani intre pesia medicala gr.3 si pensia la limita de varsta? multumesc
Re: pensie
Scris de: la pensie la data: 08/11/2014 11:31pm
Ne pare rau pentru faptul ca nu va putem da un raspuns clar la o intrebare generala. Pentru un astfel de raspuns trebuie sa dati datele dv concrete adica :
- Data nasterii
- Stagiul de cotizare lucrat
- Daca pensia de invaliditate se datoreaza unei boli obisnuite
- Daca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare si motivul.
Scris de: carmen la data: 08/12/2014 5:43am
Gen:
Data nasterii:4.02.1956
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:La iesirea la pensie de invaliditate aveam 27 ani si 11 luni stagiul de cotizare,conditii normale de munca.Am iesit la pensie de invaliditate gr.3 in anul 2010 luna mai.Nu am dreptul la reducere
Scris de: la pensie la data: 08/13/2014 2:52am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 04 iunie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 30 ani si 4 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Nu putem sa va precizam care va fi diferenta in bani intre pensia de invaliditate si pensia pentru limita de varsta pe care o veti primi peste cca 2 ani insa va putem explica modul de calcul al pensiei pentru limita de varsta.
Prin decizia de pensie de invaliditate din mai 2010 ati primit un stagiu potential de 2 ani si 1 luna pentru care ati primit un punctaj suplimentar de 0,83333 puncte.
Pensia pentru limita de varsta va fi calculata astfel.
- Suma punctajelor anuale pe perioada lucrata de 27 ani si 11 luni se va calcula identic si va ramane aceeasi.
- Se va elimina punctajul suplimentar de 0,83333 puncte pentru stagiul potential.
- Se va calcula un punctaj suplimentar pentru perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate asemanator unui salariat care in aceiasi perioada a avut salariul egal cu pensia dv.
- Se cumuleaza punctajul de pe perioada lucrata cu punctajul suplimentar pentru perioada de pensie de invaliditate si va rezulta un punctaj total. Noi apreciem ca punctajul suplimentar pentru perioada de pensie de invaliditate care se aduna este mai mare decat punctajul suplimentar pentru stagiu potential care se scade.
- Se va calcula punctajul mediu al pensiei impartind punctajul total realizat la stagiul complet de cotizare de 30 ani si 4 luni (30,33333) nu la 30 ani cum s-a facut in cazul pensiei de invaliditate.
Pensia pentru limita de varsta nu poate fi mai mica decat pensia de invaliditate deoarece daca din calcul rezulta mai mica se mentine ce de invaliditate
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1