Subiect "Punctajul lunar in prioda de somaj" Deschis de Liviu G la data: 08/13/2014 2:12am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Punctajul lunar in prioda de somaj
Scris de: Liviu G la data: 08/13/2014 2:12am
Gen:M
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:deja Pensionar la limita varsta
Intrebare:In perioada 01 aprilie-01 septembrie 1986 am fost in somaj.
In legea 263/2010 punctajele lunare din perioadele de somaj se calculeaza in diferite moduri pe care nu prea le-am inteles.
Imi puteti transmite si mie concret valorile punctajelor lunare pentru aceste cinci luni si temeiul legal aplicat (legea 263 art.... al....)
Va multumesc anticipat.
Re: Punctajul lunar in prioda de somaj
Scris de: la pensie la data: 08/13/2014 11:10pm
Regretam dar nu va putem calcula punctajele lunare deoarece nu cunoastem indemnizatia de somaj primita de dv in acele luni dar va putem explica cum se calculeaza aceste punctaje.
Conform art 98 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 pe perioada cat ati beneficiat de somaj se iau in calculul drepturile banesti acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
Conform art 35 alin (1)din legea pensiilor 263/2010 baza de calcul a contributiei de asigurari sociale este stabilita prin legea 571/2003 Codul fiscal actualizat adica prin art 296^6 alin (1) din aceasta lege si se retine din indemnizatia de somaj
Scris de: Liviu G la data: 08/14/2014 12:42am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Scuzati-mi eroarea! Anul de somaj este 1998 sinu 1986. In perioada in care am fost in somaj *[b]aprilie- septembrie 1998*, somaj acordat cf Legea 1/1991, se considera ca perioada necontrbutiva si nu se aplica Art 98 al (2) Acest lucru mi s-a comunicat de la ghiseul Casei de pensii, dar nu mi s=a spus ce alt articol se aplica iar in Buletinul de calcul in perioada respectiv scrie "somaj" fara nicio suma. Acum puteti sa-mi dati un raspuns??
Va multumesc
Scris de: Piciu la data: 08/17/2014 9:19am
Gen:F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Este adevarat ca perioada de somaj si perioada de ajutor social, imi scad punctajul total- adica valoarea pensiei?? Mie asa mi se pare :( Pot renunta la a fi calculata aceea perioada - eventual prin o cerere adresata Casei de pensii??
Scris de: piciu la data: 08/17/2014 9:28am
Gen:F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Folosesc vreun Cod atunci când trec perioada de somaj? cum ar fi F (facultate, sau P1, P2 etc) ??? Sau complectez rubrica cu suma primita in perioada somajului, ca si cum ar fi perioada lucrata? Multumesc anticipat!
Scris de: la pensie la data: 08/17/2014 9:23pm
Pentru Liviu G
Regretam ca nici noi nu am dat atentie perioadei in care ati beneficiat de somaj.
Nu ati precizat daca in acea perioada ati beneficiat de ajutor de somaj deoarece conform art 13 din legea 1/1991 perioada de somaj a fost considerata vechime in munca numai daca pe acea perioada ati primit ajutor de somaj.
Deasemeni pentru a intra in calculul pensiei pentru ajutorul de somaj conform art 98 alin (2) din legea pensiilor 263/2010 trebuia sa fie platita contributie de asigurari sociale de catre cei de la care primeati acest ajutor de somaj fapt pe care deasemeni nu-l cunoastem.
Credem ca ar trebui sa incercati tot la un functionar al Casei de pensii care este dispus sa va explice situatia dv concreta.
Scris de: la pensie la data: 08/17/2014 9:44pm
Pentru Piciu
Perioada in care ati fost somer si ati primit indemnizatie de somaj sau plati compensatorii se iau in calculul pensiei si aceasta duce la cresterea punctajului si deci nu poate sa duca la diminuarea pensiei
Ajutorul social se primeste de la primarie si el nu intra in calculul pensiei.
Pentru indemnizatia de somaj s-a platit contributie de asigurari socile integral atat pentru angajator cat si pentru angajat si intra integral in calculul pensiei.
Pentru platile compensatorii in mod normal s-a platit numai contributie de asigurari sociale pentru angajat si acestea intra in calculul pensiei numai in proportie de 1/3. Dar sunt cazuri in care unii angajatori prin ordonante si-au asumat obligatia sa plateasca pentru aceste sume si contributie de asigurare sociala pentru angajator. In acest caz se iau in calcul platile compensatorii in totalitate. Daca ati primit plati compensatorii pentru a afla cum trebuie luate in calcul trebuie sa cereti informatii la angajator cum au fost platite contributiile de asigurari sociale (CAS) pentru aceste sume.
In programul de calcul al pensiei de pe site pe perioada somajului si a celei in care ati primit plati compensatorii selectati codul “L” si introduceti in coloana salarii sumele necesare calculului.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1