Subiect "Pensionare tatal meu" Deschis de mihaela la data: 08/23/2014 11:53pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensionare tatal meu
Scris de: mihaela la data: 08/23/2014 11:53pm
Gen:M
Data nasterii:10 sept 1951
Stagiul de cotizare:
Alte date: Incorporat 21.06.1971
Lasat la vatra 20.11.1972
Angajat 01.12.1972- 01.01.2000
Ctr.asigurare sociala 14.06.2013 - prezent
Lucrat gr.II, 100%, conf.adev. 01.12.1972-15.09.1984
Lucrat gr.II, conf.carte munca 16.09.1984- 01.09.1994.
Incepand cu data de 01.01.2000 nu mai este in tara.
Intrebare:La ce data se poate pensiona, si cand pot sa-i depun dosarul la casa de pensii?
Am nevoie de procura speciala?
Cartea de munca nu este inchisa (ian 2000). Ce pot face in aceasta privinta? Se poate depune asa la casa pensii?
Re: Pensionare tatal meu
Scris de: blueM la data: 08/24/2014 9:57pm
mihaela :
Gen:M
Data nasterii:10 sept 1951
Stagiul de cotizare:
Alte date: Incorporat 21.06.1971
Lasat la vatra 20.11.1972
Angajat 01.12.1972- 01.01.2000
Ctr.asigurare sociala 14.06.2013 - prezent
Lucrat gr.II, 100%, conf.adev. 01.12.1972-15.09.1984
Lucrat gr.II, conf.carte munca 16.09.1984- 01.09.1994.
Incepand cu data de 01.01.2000 nu mai este in tara.
Intrebare:La ce data se poate pensiona, si cand pot sa-i depun dosarul la casa de pensii?
Am nevoie de procura speciala?
Cartea de munca nu este inchisa (ian 2000). Ce pot face in aceasta privinta? Se poate depune asa la casa pensii?

1) Pentru a beneficia de pensie limita de varsta cu reducerea varstei urmare grupei II de munca trebuie sa aiba un stagiu de cel putin 35 ani.
Din datele prezentate are:
Stagiul militar + Perioada lucrata cu contract de munca + Perioada Contract asigurare + Sporul de la Grupa II (de 5 ani si 3 luni) = 34 ani, 11 luni si 16 zile la DATA de 01.09.2014.
Asadar, trebuie sa mai plateasca contractul de asigurare inca 14 zile sa totalizeze cei 35 ani ceruti de lege.

2) Carnetul de munca il inchide firma la care a lucrat (daca firma era privata in 2000, puteti merge pt info si la ITM)

3)Da, trebuie sa mergeti la un notar pentru Procura
Scris de: la pensie la data: 08/25/2014 3:49am
Raspunsul domnului blueM este corect dar avem unele completari :
1 Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere are dreptul la pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in data de 10 septembrie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru stagiul de 21 ani si 8 luni lucrat in gr II beneficiaza de un stagiu aferent grupei de munca de 5 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar si perioada asigurata prin contract de asigurare cu Casa de pensii si realizeaza un stagiu de cotizare total de 34 ani, 11 luni si 10 zile cu urmatoarele observatii.
Pentru perioada lucrata in gr II de munca pentru care nu are adeverinta eliberata de angajator este bine sa obtina o astfel de adeverinta deoarece nu este sigura recunoasterea ei. Completarea stagiului de cotizare total pana la 36 ani poate fi facuta fie prin continuarea contractului de asigurare cu Casa de pensii inca 20 zile fie prin dovedirea realizarii unui stagiu de cotizare in strainatate daca are un astfel de stagiu lucrat si cotizat in una din tarile UE sau in una din tarile cu care Romania are incheiat accord bilateral in domeniul asigurarilor sociale.
Pentru stagiul de 21 ani si 8 luni lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 4 ani si 6 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta la varsta atunci cand face dovada stagiului complet de cotizare.
2 Pentru carnetul de munca trebuie sa procedeze astfel :
- Sa mergeti la intrepriderea la care a lucrat pentru a face incheierea sau daca aceasta nu mai exista mergeti la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a cere informatii.
- Dupa ce rezolvati incheierea carnetului de munca mergeti cu carnetul de munca pentru scanare la Casa de pensii.
Pentru aceasta si pentru depunerea dosarului de pensionare, daca vreti sa le faceti dv, trebuie sa prezentati procura eliberata de catre un notar public din Romania sau de catre un consulat sau ambasada Romaniei in tara in care se afla titularul.
Scris de: mihaela la data: 08/25/2014 1:01pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc frumos pentru raspuns.
Referitor la dosarul de pensionare:
- trebuie sa am si livretul militar, diplome, certif. nastere, casatorie?
- daca am copie dupa pasaport si copie buletin mai trebuiesc si in original?
- daca vreau sa deschid un cont pentru primire pensie, acesta trebuie facut inainte de a depune dosarul la casa de pensii?
Scris de: la pensie la data: 08/25/2014 9:39pm
Referitor la acte necesare pentru dosarul de pensionare va propunem sa analizati lista completa de la adresa de mai jos si sa va extrageti actele care se potivesc cu situatia tatalui dv :
http://www.pensiiprahova.ro/prestatii/pensii/limita-de-varsta/acte-necesare/
Daca vreti sa depuneti dv dosarul pentru tatal dv nu va trebuie actele de identitate ale tatalui dv ci asa cum am precizat in raspunsul anterior trebuie sa aveti o procura eliberata de catre un notar public din Romania sau de catre un consulat sau ambasada Romaniei in tara in care se afla titularul in care sa fie mentionat CNP (codul numeric personal) al tatalului dv si actul de identitate al dv in copie si original.
In privinta contului de primire pensie trebuie deschis inainte de depunerea dosarului deoarece in cerere trebuie sa precizati modalitatea de primire a pensiei.
Scris de: mihaela la data: 08/26/2014 12:30am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Multumesc pentru raspuns.
Tatal meu a avut ultimul domiciliu in Romania, in jud Maramures.
Eu locuiesc in judetul Prahova.
Cu procura pe care o detin pot depune dosarul la casa de pensii din Prahova?
Cont pot deschide la orice banca sau doar la Banc Post?
Scris de: la pensie la data: 08/26/2014 3:30am
Puteti depune dosarul de pensie la Casa teritoriala de pensii de care apartine domiciliul dv.
Se pot deschide conturi de plata a pensiilor numai la bancile agreate de Casa de pensii. Puteti intreba daca o banca este agreata de Casa de pensii pentru plata pensiilor in cont fie adresandu-va Casei de pensii teritoriale fie direct la banca aleasa.
Scris de: mihaela la data: 08/26/2014 6:23pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
MULTUMESC FRUMOS PENTRU AJUTOR SI INDRUMARE.
Scris de: mihaela la data: 08/27/2014 6:20pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am fost la casa de pensii din raza domiciliului meu si mi-au spus ca: o perioada de 4 ani din totalul celor lucrati in grupa a II a nu s-ar incadra la grupa respectiva.
In adeverinta scrie ca a fost "primitor distribuitor" conf. ord.50/1990, anexa 2 completat cu pct.4 din scrisoarea nr.5091/1991 a MMPS.
Cum pot sau unde pot vedea textul la care face referire aceste documente?
Scris de: la pensie la data: 08/27/2014 9:35pm
Ordinul 50/1990 il puteti gasi pe internet (cautandu-l pe Google). Daca precizati si punctul din anexa 2 a acestui ordin va puteam ajuta noi.
Scrisoarea 5091/1991 este mai greu de gasit.
Opinia noastra este ca fiind incadrat ca primitor distribuitor va obtine greu incadrarea in grupa de munca si aceasta prin urmatoarea procedura
- depunerea adeverintei la dosarul de pensie
- in cazul nerecunoasterii acestui stagiu sa depuna o contestatie la Comisia centrala de contestatii (se depune la registratura Casei de pensii)
-daca nu are castig de cauza sa deschida actiune in justitie la Tribunal
Avand in vedere ca dansul nu este in tara procedura devine si mai complicata.
Dar in cazul recunoasterii unui stagiu de cotizare in grupa II mai mic cu 4 ani adica 17 ani conditiile de pensionare nu se schimba essential astfel:
Pentru stagiul de 17 ani si 8 luni lucrat in gr II beneficiaza de un stagiu aferent grupei de munca de 4 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare asimilat pentru stagiul militar si perioada asigurata prin contract de asigurare cu Casa de pensii si realizeaza un stagiu de cotizare total de 33 ani, 11 luni si 10 zile cu urmatoarele observatii.
Pentru stagiul de 17 ani si 8 luni lucrat in gr II echivalat cu conditii deosebite beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni si se poate pensiona cu pensie pentru limita de varsta atunci cand face dovada stagiului complet de cotizare
Deci se modifica stagiul de cotizare realizat si prin aceasta creste diferenta pana la stagiul complet de cotizare la 1 an si 20 zile. In aceasta privinta nu ati precizat daca in strainatate are stagiu de cotizare si in ce tara.
Scris de: mihaela la data: 08/28/2014 6:54pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
El este in SUA.
Din anul2009 este rezident.
Tot din acel an este angajat cu acte si cotizeaza la sistemul american de pensii.
Daca ar fi acceptata si de acolo vechimea, acest lucru l-ar afecta in momentul cand va iesi la pensie in SUA?
Multumesc.
Scris de: la pensie la data: 08/29/2014 7:21am
Romania nu are incheiat acord bilateral in domeniul asigurarilor sociale cu SUA deci stagiul de cotizare din SUA nu este recunoscut si nu-l ajuta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1