Subiect "pensionare pe caz de boala" Deschis de GRIGORE ILEANA la data: 09/04/2014 7:20am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensionare pe caz de boala
Scris de: GRIGORE ILEANA la data: 09/04/2014 7:20am
Gen:fem
Data nasterii:31 mai 1961
Stagiul de cotizare:28
Alte date:
Intrebare:Ati putea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare:cum se calculeaza pensia pe caz de boala? Sufar de o boala de inima, deci cred ca ma incadrez la gradul III de invaliditate; actualmente am un salariu de 11oo Va multumesc
Re: pensionare pe caz de boala
Scris de: la pensie la data: 09/05/2014 4:10am
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 31 august 2024 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 8 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa intocmiti un dosar medical si sa va prezentati la Comisia de expertiza a capacitatii de munca de pe langa Casa teritoriala de pensii si aceasta sa va incadreze in unul din gradele de invaliditate daca se constata scaderea sub 50 % a capacitatii dv de munca.
Pensia de invaliditate se calculeaza astfel :
- Se calculeaza punctaje lunare impartind sumele realizate pe fiecare luna lucrata la salariul mediu pe economie din acea luna comunicat de Institutul National de Statistica.
- Se calculeaza un punctaj anual impartind suma punctajelor lunare din acel an la 12.
- Se calculeaza suma punctajelor anuale pe toata perioada lucrata.
- In cazul in care la data iesirii la pensie de invaliditate pensionarul nu a realizat stagiul complet de cotizare prin decizia de pensionare se acorda un stagiu potential calculat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat. De exemplu daca dv beneficiati acum de pensie de invaliditate vi se acorda un stagiu potential de 4 ani si 8 luni.
Pentru stagiul potential se acorda un punctaj suplimentar in functie de gradul de invaliditate. De exemplu pentru gradul III de invaliditate se acorda un punctaj suplimentar de 0,35 puncte pentru un an de stagiu potential
- Se calculeaza un punctaj total prin insumarea punctelor anuale cu punctajul suplimentar pentru stagiul potential
- Se calculeaza un punctaj mediu anual prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare determinat conform legii pensiilor in vigoare la data iesirii la pensie. In cazul dv daca iesiti acum la pensie stagiul complet de cotizare este de 32 ani si 8 luni (32,66667)
- Se calculeaza valoarea pensiei prin imultirea punctajului mediu al pensiei cu valoarea punctului de pensie la data iesirii la pensie. De exemplu acum valoarea punctului de pensie este de 790,70 lei.
- Se calculeaza valoarea corectata a pensiei inmultind valoarea calculata mai sus cu indicele de corectie din anul iesirii la pensie. De exemplu in anul 2014 indicele de corecti este de 1,07.
Calculul pana la suma punctajelor anuale poate fi facut pe site-ul nostru daca aveti datele necesare.
Inainte de utilizarea programului cititi indrumarile date de noi pe site si cu multa atentie cele de la paginile de la adresele :
http://www.lapensie.com/forum/baza-de-calcul-a-punctajului-pensiei.php
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
http://www.lapensie.com/logare.php
Daca aveti dificultati in utilizarea programului reveniti si va vom ajuta.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1